Wie in deze tijd van het jaar door Staphorst of Rouveen loopt of rijdt kan het niet ontgaan dat de narcissen weer bloeien. Deze voorjaarsbode geeft met zijn karakteristieke gele bloemen kleur aan veel erven, boomgaarden en bermen in de gemeente Staphorst. Dit lijkt misschien niet bijzonder maar het gaat hier voor een deel om wilde narcissen (Narcissus pseudonarcissus), een zeer zeldzame verschijning in Nederland. Landschap Overijssel en Natuurbeschermingsvereniging IJhorst-Staphorst e.o. willen deze bijzondere en kenmerkende soort voor de toekomst behouden.

Behouden dankzij de schoonheid

Van oorsprong groeit de wilde narcis in Noordwest Overijssel in beekdalen en aan de randen van veengebieden. De soort werd in het verleden vaak uitgestoken om vervolgens in de tuin te belanden. Op de oorspronkelijke groeiplaatsen is de soort tegenwoordig verdwenen, maar door het veelvuldig overplanten naar erven en tuinen komt de wilde narcis hier dus nog steeds voor. Maar ook hier staat de Wilde narcis onder druk.

Herinrichting erven

Door herinrichting en modernisering van tuinen en erven en de opkomst van steeds meer gekweekte varianten dreigt de wilde narcis ook uit het straatbeeld van Staphorst te verdwijnen. Om te voorkomen dat deze bijzondere en voor de gemeente zo karakteristieke soort verloren gaat maakt Landschap Overijssel zich sterk voor het behoud van de soort.

Uniek en kenmerkend

Samen met de Natuurbeschermingsvereniging IJhorst-Staphorst e.o. wil Landschap Overijssel inwoners van de gemeente Staphorst bewust maken hoe bijzonder het is dat de wilde narcis hier nog voorkomt. Ook wordt onderzocht of een bollenbank kan bijdragen aan het behoud van de soort. In de bollenbank kunnen bollen die vrijkomen bij de herinrichting van tuinen tijdelijk worden bewaard om deze later op een andere geschikte locatie weer een plaats te geven. Op deze manier hopen de betrokken partijen de wilde narcis voor de toekomst te behouden.

Wilt u meer informatie over het project, de wilde narcis in de gemeente Staphorst, dan kunt u contact opnemen met Simon Olk.