April is de ideale maand om weer aan de slag te gaan in je tuin. Hoe begin je? Je wil niet dat je tuin te nat is, maar ook niet te droog. Om je op weg te helpen organiseren we in samenwerking met Tuinbranche Nederland en Amsterdamse tuin- en bouwcentra in april de actiemaand ‘Natuurlijk! De watervriendelijke tuin!’

Wat is een watervriendelijke tuin?

We krijgen steeds meer te maken met extreem weer in Amsterdam. Dit bevestigd recent onderzoek van het KNMI in feiten & cijfers over de invloed van klimaatverandering.  Hoe zorg je ervoor dat de tuin niet onderloopt tijdens een wolkbreuk, of nog erger, dat regenwater via de tuin het huis binnenstroomt? Richt je tuin watervriendelijk in!

Gebruik plantensoorten die zowel tegen natte en droge voeten kunnen, vang het overtollig regenwater op in vijvers of regentonnen en gebruik het gratis regenwater voor besproeiing van de tuin in de extreem droge perioden. Het zijn enkele simpele maatregelen om de tuin watervriendelijk te maken.

Verhouding verharding: Ik wil wel een terras!

Zorg ervoor dat ongeveer 60% van je tuin water doorlaat, het liefst door je tuin groen te maken. We begrijpen dat je natuurlijk ook een terras en paden in je tuin wil. Je kan dan kiezen voor waterpasserende bestrating. Hierdoor kan het water naar de bodem zakken. Of kies voor halfverharding, zoals grind, houtsnippers of lavastenen.

Maatregelen en tips

Bekijk onderstaande tips en tricks om jouw tuin watervriendelijk te maken.

Advies en acties in Amsterdamse tuincentra en bouwmarkten

Voor producten, advies, tips & tricks kan je in de komende maand terecht bij Hornbach Westpoort, Tuincentrum Osdorp, GroenRijk Zwanenburg, Intratuin Amsterdam en Praxis Westpoort. Er zijn informatiemiddagen, acties en workshops. Een overzicht van alle events vind je in onze agenda.

Blijf op de hoogte!

Er staan nog meer evenementen op het programma. Blijf op de hoogte. Houd onze agenda in de gaten voor meer details of volg ons op Facebook en Twitter (#regentuin).