Kinderen planten bloembollen op de plek waar de geschiedenis van de tulp begon…
Bulbs4Kids organiseerde, in samenwerking met Hortus botanicus Leiden en groep 5/6 van de Pacellischool te Leiden, een ‘bloembollenplantochtend’. Op 13 oktober plantte groep 5/6 tulpen, narcissen, krokussen en blauwe druifjes op de plaats waar een paar honderd jaar geleden de geschiedenis van de tulp begon, de Hortus botanicus Leiden. 

Aan de slag
De 25 kinderen werden verwelkomd door Paul Keßler, directeur Hortus botanicus Leiden. Hij legde uit dat ze op de plek stonden waar 425 jaar geleden de tulpenhandel is begonnen. Hierna vertelde Jessica Ruitenberg, projectleider Bulbs4Kids, wat bloembollen zijn en hoe ze geplant moeten worden. De kinderen waren onder de indruk van de bloem die uit zo’n klein bolletje groeit. Opgesplitst in 5 groepen liepen de kinderen vervolgens, gewapend met een plantensteker, stiften en een schepje naar de plaats waar de bloembollen werden geplant.De honderden tulpen en narcissen werden verdeeld over vijf kruiwagens. ‘Het is ontzettend leerzaam voor de kinderen om met eigen handen bloembollen te planten. Zo begrijpen ze dat de bloemen hieruit groeien.’ aldus juf Tessa. De versierde plantstekers zijn achtergebleven als stille getuige van de leuke ochtend.

Leuk én gezond
Het is wetenschappelijk bewezen dat spelen in en met een natuurlijke omgeving bijdraagt aan een evenwichtige en gezonde ontwikkeling van kinderen. Kinderen leren veel van de natuur, zeker als ze er zelf mee aan de slag gaan. Door zelf bloembollen te planten, leren ze bloembollen spelenderwijs van dichtbij kennen. Bulbs4Kids is een nieuwe campagne voor kinderen op de basisschool met als doel kinderen op een laagdrempelige, spannende manier kennis te laten maken met de natuur

40.000 kinderen ontdekken bloembollen
De afgelopen maanden hebben basisscholen zich kunnen inschrijven voor de Bulbs4Kids campagne. Hier werd massaal gehoor aan gegeven. 800 klassen in Nederland en 350 klassen in Duitsland ontvangen in oktober een educatief bloembollenpakket van Bulbs4Kids. Dit betekent dat er dit najaar bijna 600.000 bloembollen worden geplant. De bloembollenplantochtend bij Hortus botanicus Leiden is de aftrap om te vieren dat zo’n 40.000 kinderen bloembollen gaan ontdekken.

Geschiedenis
Rond 1550 had de rijke sultan Soeleiman paleistuinen vol met tulpen, die toen hoog in aanzien stonden. Soeleiman gaf zelden bloembollen weg omdat ze zo kostbaar waren. Eén van de gelukkige was een edelman uit Vlaanderen, meneer De Busbecq. De Busbecq gaf de gekregen tulpenbollen weer aan een vriend, Carolus Clusius. Clusius was professor aan de universiteit van Leiden en tegelijk de eerste directeur van de kruidentuin van de universiteit, de Hortus botanicus Leiden. De gekregen tulpen nam hij mee om allerlei proeven mee te doen, verkopen wilde hij ze niet. Totdat ’s nachts een aantal tulpenbollen werden gestolen. De gestolen bloembollen, die 425 jaar geleden in Hortus botanicus Leiden stonden, zijn de grondleggers van de bloembollenhandel in Nederland.

 

221510_1db0a