Nul dodelijke ongevallen op het werk in de agrarische en groene sector in 2020. Onder deze stevige ambitie zetten gisteren tien partijen hun handtekening. “Er gebeuren te veel ongevallen in de agrarische en groene sector: de laatste 10 jaar gemiddeld 16 dodelijke ongevallen per jaar. Dit is onacceptabel en moet omlaag, elk ongeval is er één teveel!” stellen LTO Nederland, CUMELA Nederland, Branchevereniging VHG, FNV, CNV Vakmensen, VBNE, Fedecom, Nevedi, Nijhof-Wassink en Stigas. Het initiatief wordt ondersteund door het RIVM en de Inspectie SZW. De ondertekening vond plaats op boerderij De Witte Gravin in Alphen aan den Rijn.

Partijen tekenden ervoor de veiligheid op de agrarische en groene bedrijven te gaan verbeteren door 1. samen te werken; 2. een cultuur in de sector te realiseren waarbij veilig werken voorop staat; 3. ondernemers en werknemers te ondersteunen met advies, voorlichting en tools; 4. samen te werken aan technische oplossingen om de veiligheid te verbeteren; en 5. het melden en leren van (bijna) ongevallen te bevorderen.

Agrarische en groene sector tekent voor nul ongevallen op het werk in 2020

Aandacht voor veilig werken

“Het lijkt zo vanzelfsprekend, veilig werken”, stelt Egbert Roozen, directeur branchevereniging VHG. “Toch is de uitdrukking ‘een ongeluk zit in een klein hoekje’ ook in onze sector niet onbekend. Het is daarom van belang altijd en overal veilig en bewust aan de slag te gaan en elkaar daarop te attenderen.” Branchevereniging VHG blijft aandacht besteden aan veilig werken. “Minimaal eens per maand plaatsen we in onze nieuwsbrief een onderwerp uit de arbocatalogus, informatie over wetgeving of het antwoord op een arbovraag. Ook zal Stigas, in samenwerking met VHG, de vernieuwde risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) breed onder de aandacht van werkgevers brengen. Het streven is dat iedere ondernemer de RIE minimaal eens per jaar update en dit bespreekt in een toolboxmeeting met medewerkers.”