Alle bollen en knollen worden plantenpaspoortplichtig

door | 27 sep 2018 | Hoveniersbranche

Per 14 december 2019 zijn naast de voorjaarbloeiers ook alle andere bol- en knolgewassen en bollen en knollen op pot plantenpaspoortplichtig wanneer zij worden verhandeld in de EU. Dat werd gisteren nog eens duidelijk op een bijeenkomst van Naktuinbouw in Roelofarendsveen.

Momenteel is bij slechts een paar bol- en knolgewassen het plantenpaspoort verplicht. “Dat zijn met name de voorjaarsbloeiers”, zegt Theo Overdevest van de BKD. Eind 2019 krijgen dus alle bollenkwekers met het paspoort te maken en een deel daarvan dus ook voor het eerst. “Dus ook alle kwekers van zomerbloeiers. Het gaat dan met name om kwekers van lelies, gladiolen, begonia en dahlia. En ook de kwekers die als eindproduct bollen op pot op de markt brengen.”

Op kleinste handelseenheid

Een product is niet plantenpaspoortplichtig wanneer het product direct verkocht wordt aan de eindgebruiker. Uitgangspunt is dat een partij voorzien moet zijn van een plantenpaspoort tot aan het bedrijf dat verkoopt aan de consument. Uitgezonderd daarvan is de internethandel; die is altijd plantenpaspoortplichtig. Het nieuwe plantenpaspoort moet fysiek worden aangebracht op de kleinste handelseenheid. De oude plantenpaspoorten, voor producten die nu al plantenpaspoortplichtig zijn, blijven nog geldig tot 14 december 2023.

Alle bollenkwekers krijgen in verband met het nieuwe plantenpaspoort een uniek nieuw fytosanitair registratienummer van negen cijfers dat op elk plantenpaspoort vermeld moet staan. Elk bedrijf krijgt maar één keer zo’n registratienummer toegekend. In de bollensector zal dat veelal afgegeven worden door de BKD.

Bollenkwekers snel geïnformeerd

De BKD zet een communicatieplan op om bollenkwekers bekend te maken met het nieuwe plantenpaspoort. Het huidige paspoort dat de kwekers gebruiken, gaat namelijk qua lay-out nogal veranderen. Binnenkort organiseert de keuringsdienst samen met Anthos en de KAVB een informatiebijeenkomst speciaal voor bollenkwekers. Daar zal ook gesproken worden over de brexit. Ook zal iemand van de NVWA aanwezig zijn.

 

Bron: Greenity

Misschien vind je dit ook interessant
Nieuwbouw Intratuin Emmeloord

Nieuwbouw Intratuin Emmeloord

In Emmeloord gaat wat moois gebeuren want Thermoflor kreeg van Stef en Joost Munsterman de opdracht om het tuincentrum in de Noordoostpolder ingrijpend te verbouwen. Het grootste deel van de oude Venlokassen maken plaats voor moderne hoge Venlobouw én een breedkap-kas...