EELDE TerraNext houdt op woensdag 13 juni de tweede editie van de Groene Banenmarkt bij Terra Eelde. Werkgevers in de groene sector kampen met een groot tekort aan vakbekwaam personeel. Het doel van de Banenmarkt is om werkzoekenden direct in contact te brengen met werkgevers en om daarbij werk leren te promoten.
Vanessa Steeman werkt bij Vertisol en volgt een BBL opleiding Tuin, Park en Landschap niveau 2 bij TerraNext. Vorig jaar kwam Vanessa op de Groene Banenmarkt in Eelde. “Dit heeft veel gevolgen voor mij gehad; in positieve zin!”

“Na jarenlang gewerkt te hebben bij onder andere supermarkten zat ik al veertien maanden in de WW. Ik had heel veel sollicitatiebrieven verstuurd maar kreeg vaak geen uitnodiging voor een gesprek. Dat vond ik uiteraard erg jammer.” Het UWV tipte haar over de Groene Banenmarkt in Eelde. “Zonder verwachting ging ik er heen, puur om te kijken welke mogelijkheden er zijn binnen het werken in de groene sector.”

Fijn om weer te leren

De Banenmarkt was op woensdag, de maandag daarna was Vanessa aan het werk. “Dat ging erg snel. Ik raakte in gesprek met met AB Oost, wat nu Abeos heet. Zij waren concreet en deden een goed voorstel. Dat sprak me aan. Ik kreeg ook meteen een geweldige collega waar het heel goed mee klikte. Vanaf de eerste dag heb ik met veel plezier gewerkt.” Abeos kwam ook met het voorstel om een opleiding te gaan volgen bij TerraNext. “Ik heb hier wel even goed over na moeten denken, want het komt er wel bij. Na overleg met mijn gezin heb ik toch besloten om het te doen. Ook dat bevalt me, het is fijn om weer te leren. Ik zou nog wel iets meer de diepte in willen, dus wellicht komt er ook nog een vervolg.”

Fysiek werk

Vanessa is blij met haar baan. “Voorheen dacht ik er nooit zo over na om te gaan werken in het groen. Ik hou wel van tuinieren, maar ik heb er simpelweg niet aan gedacht. Nu is het op mijn weg gekomen en ben ik er positief over. Ik vind het erg fijn dat ik de hele week buiten ben. Het is best fysiek werk, dus daar heb ik wel aan moeten wennen.” Vanessa heeft door deze wending geleerd om te denken in kansen. “Nooit zeggen dat er geen kansen zijn. Als je maar wilt lukt het om weer aan de slag te gaan!”

Interesse in groene sector

Via Abeos werkt ze bij Vertisol Omgevingsbeheer en Inrichting. “We hebben behoefte aan man- én vrouwkracht binnen ons bedrijf. We merken dat het moeilijk is om werknemers voor de groene sector te interesseren. Dit geldt ook voor techniek en de zorg. Het wordt steeds lastiger, we hebben echt versterking nodig voor onze groenprojecten. We hebben onze vraag uitgezet bij diverse uitzendbureaus en Vanessa is sinds enige tijd bij ons werkzaam. We hebben een goede indruk van haar. Mensen die de stap zetten om in het groen te gaan werken hoeven echt niet alles al te kunnen. Het gaat er om dat je de juiste drive hebt, je moet willen en dat ook laten zien. Het heeft alles met een goede instelling te maken”, vertelt Ingrid van der West van Vertisol.

De Banenmarkt is gratis toegankelijk voor iedereen met interesse in het groen! Woensdag 13 juni van 19 uur tot 21 uur bij Terra Eelde aan de Burg.J.G. Legroweg 29. in Eelde.

Bron: Ter Apeler Courant