Het klinkt een beetje gek, maar er is een duidelijke overeenkomst tussen het Italiaanse gerecht lasagne en bloembollen. Bloembollen kun je namelijk net als lasagne in laagjes opbouwen. Als je de bollen in het najaar in laagjes plant ontstaat er in het vroege voorjaar een prachtige, langdurige bloemenlasagne. Heerlijk om van de eerste tot de laatste bloei in de tuin of op het terras van te genieten!

bloemen_lasagna_2

Laagje voor laagje

Het lijkt ingewikkeld, maar net als het maken van lasagne is lasagnebeplanting niet moeilijk. Neem een royale bak of balkonpot met gaatjes in de bodem zodat het teveel aan water kan weglopen. Leg een laagje hydrokorrels op de bodem met daarbovenop een laag van 10 cm potgrond. Hierop wordt het eerste laagje bollen geplant. Ze mogen dicht bij elkaar staan voor een volle bloei. Bedek het eerste laagje met ongeveer 5 cm potgrond en plant daarop de volgende laag. Ook deze bollen mogen dicht bij elkaar staan, maar laat een paar millimeter vrij voor het jonge blad. Strooi potgrond over de tweede laag bollen en plant hierop de derde en laatste laag. Vul tot slot de pot aan met potgrond. Druk het wat aan en geef de bollen lekker water. De pot is nu gereed en zal in het voorjaar rijkelijk bloeien. Lasagnebeplanting kan natuurlijk ook in de volle grond; dat werkt net zo goed.

bloemen_lasagna_3

Explosie

Je kunt kiezen voor een explosie aan kleuren door bollen te gebruiken die tegelijkertijd bloeien. Ook is het leuk om met de verschillende bloeitijden te spelen. Dan heb je wekenlang kleur in je tuin totdat de eerste vaste planten gaan groeien en bloeien. De krokus ‘Flower Record’ bloeit lekker vroeg terwijl de tulp ‘Couleur Cardinal’ en de hyacint ‘Woodstock’ weken later stralen.

bloemen_lasagna_4

Meer weten over bloembollen? Neem een kijkje op www.bulb.com.