Symbool van Nederlandse dankbaarheid

BollenmozaïekenTijdens druk bezochte en emotionele bijeenkomsten in Londen en Lincoln zijn bloeiende bollenmozaïeken onthuld ter herinnering aan de bevrijding van Nederland door de geallieerde troepen, 70 jaar geleden. De mozaïeken zijn een geschenk van de Nederlandse ambassade in Londen als dankbetuiging aan de geallieerde oorlogsveteranen. Jan Guldemond, voormalig hoofdontwerper van de Keukenhof, ontwierp de mozaïeken en JUB Holland uit Noordwijkerhout leverde de bloembollen. De bloembollen zijn in het najaar van 2014 geplant.

Kew Gardens

Het mozaïek ‘Flags of Liberty’ van 10 bij 10 meter in de Londense Royal Botanical Gardens Kew geeft de Britse en Nederlandse vlag weer. Een van de toegepaste tulpen is Tulipa ‘Liberation’. Deze roodgele tulp werd in mei 2014 in London gedoopt door Major (Rtd) Kenneth Mayhew. De inmiddels 98-jarige Mayhew is de oudste nog levende drager van de Militaire Willemsorde en was speciale gast tijdens de onthulling van het mozaïek. Hij ontving uit handen van de Nederlandse ambassadeur Laetitia van den Assum een bos ‘Liberation’-tulpen.

Lincoln

Het mozaïek ‘Operation Manna’ van 120 m2 ligt pal naast de historische kathedraal in Lincoln en laat een Lancaster bommenwerper zien die voedselpakketten dropt. Daarmee wordt Operatie Manna herdacht. Bij de ceremonie waren onder meer achttien veteranen van het International Bomber Command Centre (IBCC) en vier Nederlandse ontvangers van voedselhulp aanwezig. JUB Holland werd vertegenwoordigd door Jaap Uittenbogaard.

Bollenmozaïeken

Bloembollen

In de mozaïeken zijn onder meer de volgende bloembollen toegepast: Muscari aucheri ‘Blue Magic’, Muscari aucheri ‘White Magic’, Muscari botryoides ‘Superstar’, Tulipa ‘David Teniers’, Tulipa ‘Seadov’, Tulipa ‘Peach Blossom’, Tulipa ‘Prinses Irene’, Tulipa ‘Willem van Oranje’ en Tulipa ‘Liberation’.