Bomencheck, een ‘APK’ voor uw boom!

door | 16 feb 2019 | Hoveniersbranche

Bomencheck bestaat 1 jaar. Vorig jaar hebben ruim 1500 bomen door het hele land  een deskundig en onafhankelijk advies over onder andere de veiligheid en het onderhoud gehad. Heeft u al een ‘APK’ bij uw boom laten uitvoeren? Bomencheck is een website waar particulieren en bedrijven op eenvoudige wijze een boomcontrole kunnen aanvragen.

 

10-puntencheck

Boomspecialist Simen Brunia heeft Bomencheck in 2018 opgericht. Wat een Bomencheck precies is, licht hij graag toe: “We hebben de zogenoemde 10-puntencheck ontwikkeld. Je kunt het vergelijken met een APK bij een auto. Bij de 10-puntencheck wordt niet alleen de veiligheid van een boom onderzocht, maar ook het onderhoud: welke snoeimaatregelen kunnen er uitgevoerd worden om deze boom zo lang mogelijk duurzaam te behouden?” Simen vervolgt: “Alle gegevens presenteren we op een transparante, laagdrempelige wijze in een helder rapport.” De focus ligt bij Bomencheck op particulieren en bedrijven. De website is zo gebouwd dat het mogelijk is voor maximaal 15 bomen een controle in te plannen. “Maar natuurlijk zijn particulieren en bedrijven met meer dan 15 bomen ook welkom bij Bomencheck. Daarvoor maken we graag een offerte op maat. Dus ook bijvoorbeeld sportclubs, verenigingen, kerken en scholen zijn bij Bomencheck aan het juiste adres!”

 

Zorgplicht

Helaas kan het weleens gebeuren dat uw boom schade of letsel veroorzaakt, bijvoorbeeld door vallende takken. De rapportage van Bomencheck kan in zulke situaties ook als onderlegger dienen om bij de verzekering te kunnen aantonen dat u aan de zorgplicht hebt voldaan. Zorgplicht houdt in dat u als een goed ‘burgervader’ voor uw eigendommen zorgt. Dus bij bomen betekent het dat u bijvoorbeeld uw bomen laat checken en/of snoeien. Simen Brunia en zijn collega Jaco Houweling zijn beiden in het bezit van de diploma’s ETT (European Tree Technician) en BVC (Boomveiligheidscontroleur) en zijn daarmee bevoegd om de controles uit te voeren.

 

“Voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld een boomverzorgingsbedrijf is dat Bomencheck zelf geen snoeiwerkzaamheden verricht”, stelt Simen. “Daarmee is het advies van Bomencheck onafhankelijk. Als de boom niet gesnoeid hoeft te worden, wordt dit ook niet geadviseerd.” 

Misschien vind je dit ook interessant
Interview over TuinKeur pro

Interview over TuinKeur pro

Een tijdje terug sprak ik een hovenier die enthousiast over zijn werk vertelde en zijn bedrijfsvoering. Hij vertelde dat hij meer tijdswinst had door gebruik te maken van het automatisering software van TuinKeur. Ik was benieuwd...