Branchevereniging VHG heeft in een brief aan de heer Wiebes, Staatssecretaris van Financiën, namens de ondernemers in de groene branche gepleit voor voortzetting van het lage btw-tarief op hoveniersdiensten na 31 december 2014. Ook is de staatssecretaris gevraagd de branche te steunen in haar inspanningen op Europees niveau om de huidige btw-richtlijn aan te passen, zodat een permanente lage btw op hoveniersdiensten mogelijk wordt. 

Voor de hoveniersbranche is de tijdelijke lage btw van 6% voor het eerst ingesteld in 2013. Vervolgens werd de regeling verlengd tot en met 31 december 2014. De effecten van de maatregel zijn positief, zo blijkt uit recent onderzoek. 78% van de hoveniers die aan het onderzoek deelnamen, heeft meer offertevragen ontvangen, 84% heeft meer opdrachten gekregen en 82% van de deelnemende hoveniers heeft meer omzet behaald. In totaal 61% van de aan het onderzoek deelnemende hoveniers zegt dankzij de tijdelijk lage btw geen of minder mensen te hebben hoeven ontslaan.

Particulier investeert

“Behalve bedrijfseconomische ondersteuning en het behoud van werkgelegenheid stimuleert het Kabinet met de maatregel ook de innovatiekracht binnen onze branche”, schrijft VHG-directeur Egbert Roozen aan de staatssecretaris.“Particuliere opdrachtgevers zijn door de lage btw eerder bereid om te investeren in een levende en duurzame buitenruimte en dit werk professioneel te laten uitvoeren.”

Permanent lage btw

Onder de vlag van de Europese koepel ELCA (European Landscape Contractors Association) pleit VHG in Brussel voor aanpassing van de huidige btw-richtlijn. Daarmee kan een permanente lage btw op hoveniersdiensten mogelijk worden. De positieve ervaringen in Nederland kunnen hiervoor model staan. Om dit pleidooi te onderbouwen, heeft VHG een position paper gestuurd aan de regeringen van alle lidstaten van de Europese Unie, de Europese Commissie, Europarlementariërs en andere betrokkenen.

Bron: Branchevereniging VHG