Corona-impact op vakbedrijven

door | 24 sep 2020 | Hoveniersbranche, opmerkelijk

Corona-impact op vakbedrijven

Op basis van onderzoek onder haar eigen klantenkring komt leadgenerator Allfree BV met zowel positieve als ook minder positieve bevindingen naar buiten.

De impact van de coronacrisis op de bedrijfsresultaten van vakbedrijven* is vooralsnog beperkt, maar heeft wel een schaduwzijde. Zo ervaart het merendeel (78%) van de vakbedrijven geen of slechts beperkte impact. Terwijl aan de andere kant meer dan een vijfde deel (22%) veel tot heel veel impact ervaart. Een verdeelde uitkomst dus, met aanzienlijke impact voor een significant deel van de vakbedrijven.

 

Investeringsverwachtingen

Enigszins geruststellend daarentegen is dat 85% van de bedrijven geen tot slechts een beetje impact op hun geplande investeringen voorziet. Als relevante economische indicator geeft dit dus het beeld weer binnen de onderzoeksgroep.

 

Verwachtingen voor nabije toekomst

Ook de verwachtingen voor het komende half jaar zijn verdeeld. Precies een derde deel verwacht meer omzet. Bijna een vijfde deel verwacht een gelijke omzet. Toch verwacht bijna een kwart (22%) een lagere omzet. Doordat 27% geen idee heeft hierover, geeft dit enerzijds een onzeker en mogelijk negatief beeld. Anderzijds lijkt de eerder genoemde 85% investeringsbereidheid hier toch een positief neigende sluier overheen te leggen. Los van interpretaties is in ieder geval duidelijk dat het beeld verdeeld en niet louter positief is. De tijd zal het moeten uitwijzen.

 

Overheidssteun

Niet verrassend komt het merendeel van de vakbedrijven (56%) niet in aanmerking voor overheidssteun. Toch heeft een derde deel (34%) wel steun aangevraagd, of gaat dat nog doen. Een significant aandeel, dat enigszins aansluit bij de uitkomsten over impact en verwachtingen. De steun-aanvragende bedrijven bevinden zich dus in nogal andere economische omstandigheden dan de bedrijven die zelfs groei verwachten.

 

Overall conclusie

Over het geheel gezien is ‘verdeeldheid’ dus het meest typerende kernwoord.  Voor ca. 20-30% van de vakbedrijven is de huidige en komende tijd op een ongewenste manier spannend. En voor het grootste deel lijkt er voorlopig niets aan de hand.

De volledige uitslag van het onderzoek vind u op de website van Allfree.

 

* binnen de vakgebieden: Dakdekkers (33%), Loodgieters (24%), Elektriciens (20%), cv-monteurs (18%), Riolering (16%).

Misschien vind je dit ook interessant
Bijzondere tijden

Bijzondere tijden

We leven in een bijzondere tijd. Corona heeft invloed op alles wat we doen momenteel, zowel in werk als privé. In deze tijd gaan we onverminderd door met het organiseren van de 22e editie van De Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg. De verschillen zijn groot in de...

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x