Afgelopen zaterdag 6 september 2014 werd er tijdens de jaarmarktfeesten in Edegem gestreden om de 10de Benelux kampioenstitel van de STIHL® TIMBERSPORTS® SERIES 2014. De twintig beste sporthouthakkers van de Benelux gaven het beste van zichzelf om een plaats te bemachtigen voor het Wereldkampioenschap 2014, dat dit jaar plaats vindt op 14 en 15 november in de Olympiahalle te Innsbruck, Oostenrijk.

 

De STIHL® TIMBERSPORTS® SERIES is een internationale competitie houthakken. Deze sport heeft haar wortels in Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en de VS. Om uit te zoeken wie de beste houthakker van het dorp was, vonden er van oudsher al wedstrijden plaats. Uit die krachtmetingen is in de loop der jaren een professionele competitie op hoog sportief niveau gegroeid.

In 1985 startte ANDREAS STIHL AG & Co. KG met de STIHL® TIMBERSPORTS® SERIES in de VS. Ondertussen zijn deze kampioenschappen uitgegroeid tot de topcompetitie in het houthakken, met zowel nationale als internationale wedstrijden. In Europa bestaan de STIHL® TIMBERSPORTS® SERIES sinds 2001. Daarnaast zijn in tal van Europese landen de nationale kampioenschappen al sinds lang vaste waarden. Sinds 2005 komen de beste houthakkers ter wereld tegen elkaar uit in het STIHL® TIMBERSPORTS® SERIES wereldkampioenschap.

 

Zaterdag 6 september moesten de atleten zich allereerst plaatsen voor de finale van die middag in Edegem. Met de onderdelen STIHL Stock Saw, Standing Block Chop, Single Buck en Underhand Chop waren er voor de twintig starters punten te verdienen om bij de beste 12 te eindigen. Opvallend waren nieuwkomer Mike Berkes (LU) en het ongekend hoge niveau van alle sporters dit jaar.

20140911_stihl2

In de finale werden alle kaarten opnieuw geschud. Bij het onderdeel Springboard nam David Bergen (BE) meteen de leiding met een tijd van 1 min 25. Rik van Drielen (NL) pakte hier de tweede plaats.

Het onderdeel STIHL Stock Saw deed het klassement er weer totaal anders uitzien. Hier ging Martijn Harms (NL) met de snelste tijd en dus de meeste punten weer een stuk omhoog in het klassement. Met Standing Block Chop zette David Bergen, met een spectaculaire tijd van 21 seconden, zich zelf weer bovenaan, met Rik van Drielen vlak achter zich.

Tijdens het onderdeel Single Buck gingen de volle punten weer naar Rik van Drielen waardoor hij David tot op twee punten naderde en de wedstrijd zeer spannend bleef.

Met het één na laatste onderdeel Underhand Chop zette David zijn koers naar de overwinning gestaag verder door deze te winnen en weer een klein gaatje te slaan van 4 punten.

Alles kwam dus neer op het onderdeel Hot Saw. De twee kanshebbers moesten in een direct duel de strijd beslissen. Hier liet David Bergen zien dat hij de terechte winnaar is. Met een tijd van 7,80 sec. won hij dit onderdeel en dus ook de titel Benelux kampioen STIHL® TIMBERSPORTS® SERIES 2014. Tweede werd Rik van Drielen en derde Martijn Harms.

Met dit kampioenschap zijn ook meteen de teams bekend voor de estafette in Innsbruck:
Team België: David Bergen, Maarten Cuvelier, Robin Cuvelier en Koen martens.
Team Nederland: Rik van Drielen, Martijn Harms, Eelco de Beer en Ben Terpstra.

Voor de individuele wedstrijden zal David Bergen voor België opkomen, Rik van Drielen zal voor Nederland naar Oostenrijk afreizen, en voor Luxemburg is dit Marc Hermes geworden.

In de Olympiahalle in Innsbruck zullen op vrijdagavond 14 november in het estafettenkampioenschap meer dan 100 sporters van meer dan 20 landenteams zich met elkaar meten. Zaterdag zullen de beste atleten ter wereld het dan tegen elkaar opnemen in de individuele competitie. De sporters komen uit heel Europa, Australië, Nieuw-Zeeland, de VS en Canada naar Innsbruck. Ze strijden tijdens drie bijl- en drie zaagdisciplines om de medailles. Tijdens het wereldkampioenschap vorig jaar in Stuttgart won de Australiër Brad DeLosa van Matthew Cogar uit de VS en Martin Komarek uit Tsjechië.

De organisatoren verwachten ongeveer 10.000 toeschouwers in Innsbruck voor dit internationale topsportevenement. Het publiek dat in de Olympiastad van 1964 en 1976 verwacht wordt bestaat traditiegetrouw uit wereldwijde fans en toeschouwers uit de buurlanden Zwitserland, Italië en Duitsland.

Klik hier voor meer informatie over de STIHL® Timbersports® Series

Klik hier om tickets te bestellen voor het WK