Ouderen met dementie hebben vaak een verstoorde geheugenfunctie. Dit wil niet zeggen, dat ze helemaal niets meer weten.  Door vragen te stellen over bijvoorbeeld  tuinen in het algemeen, zou het geheugen gestimuleerd kunnen worden. Vaak worden herinneringen aan tuinieren in hun jongere jaren weer  aangewakkerd.  Zeker als men ook een boeket bloemen op tafel zou zetten in combinatie met iets eetbaars uit de tuin. Hoe meer zintuigen er worden aangesproken, des te beter herinneringen van vroeger worden geactiveerd.

20142810_eekelder2

De invloed van een tuin op dementerende ouderen

Geurende beplanting

Geuren van planten  kunnen aangenaam of soms als stinkend worden ondervonden. Soms kan een allergie een reactie op mensen teweeg brengen, zoals niezen of tranende ogen. Enkele geurende planten zijn; Sering,, lavendel, kamperfolie en rozen. Kruiden worden pas geurend, zodra het blad wordt fijn gewreven.

Tastbare beplanting

De huid ervaart allerlei sensaties. Sommige zijn aangenaam en andere ronduit irriterend. Enkele voorbeelden zijn; Hulst, brandnetel en kleefkruid. Ook het gras kan als tastbare beplanting worden aangemerkt, vooral als men er met blote voeten op zou wandelen.

Daarnaast zijn weersinvloeden ook een manier om zintuigen te prikkelen. Voorbeelden zijn;  Zonneschijn, regen of een stevige bries wind.

Eetbare beplanting

Ook groente en fruit  leveren een positieve bijdrage bij het activeren van zintuigen. Smaakpapillen onderscheiden een verschil in zout, zoet, zuur of bitter. Enkele voorbeelden zijn; Appel, peer, aardbei, braam, druif, peper of een maggiplant.

20142810_eekelder3

In tuinen is er naast beplanting, allerlei overige elementen te benoemen. Zo zijn er seizoensafhankelijk  bijen, vlinders, vogels, egels, konijnen en wellicht eens een eekhoorn in tuinen zichtbaar.  Ook ritselende bladeren of water geklater vanuit een waterornament is een verrijking voor het prikkelen van zintuigen.
Goede zorg staat buiten kijf,maar ook  welzijn is een belangrijke aspect.  Naast snoezelen ( zintuigactivering ), fotoalbums  en persoonlijke aandacht is een belevingstuin zeker een toegevoegde waarde voor ( dementerende ) ouderen.

Zorg en welzijn gaan hand in hand met uiteraard de ouderen als centrale middelpunt.

20140923_eekelder

Robert Eekelder

E – mail: info@roberteekelder.nl