Droogte: hoveniers zien het zonnig in

door | 12 sep 2018 | Hoveniersbranche

De gortdroge zomer en buxusmot hebben de tuin geen goed gedaan. En dat is goed nieuws voor tuincentra en hoveniers.

De groenbedrijven boeren goed bij de gele graszoden en uitgevallen hortensia’s. Zo zit Bart van Gurp van het gelijknamige hoveniersbedrijf uit Prinsenbeek tot januari volgeboekt met klussen. ,,We komen zelfs personeel tekort”, zegt Van Gurp. ,,Er zou best twee man bij kunnen, maar probeer die in deze tijd maar eens te vinden.”

De grootste problemen waar zijn klanten tegenaan lopen, zijn dor gras en gesneuvelde heesters. Het komt overeen met hetgeen waar de grootste vraag naar is bij tuincentrum De Bolusberg in Bergen op Zoom.

 

 

Gazonbemesting

Volgens Marian Buijs stijgt de verkoop van gazonbemesting namelijk behoorlijk. ,,Het ene gazon herstelt zich erg snel zodra het weer gaat regenen, het andere wat langzamer. Bemesting kan dan zeker voor een oppepper zorgen.” Daarnaast vliegen de zomerperkjes als fuchsia’s en geraniums de deur uit. Maar, wat volgens Buijs het hardst loopt, zijn nieuwe struiken. ,,Die buxusmot hè”, verzucht Buijs. ,,Die heeft zoveel schade aangericht dat de vraag naar vervangende hagen en struiken enorm is.”

Bij tuincentrum De Bosrand in Rijsbergen neemt de vraag naar nieuwe planten en bomen sinds deze week hard toe. ,,Je merkt dat de droogte parten heeft gespeeld”, zegt Rob Heijmans. ,,Vergeleken met andere jaren is de vraag naar nieuw groen zeker groter. Vooral veel zwakkere planten hebben het loodje gelegd.”

 

 

Kras

Volgens Heijmans is er een makkelijke manier om erachter te komen of een plant zich in een later stadium toch vanzelf gaat herstellen. ,,Kras met je nagel over het stammetje, en kijk of er nog een beetje fris sap onder zit. Zo ja, dan herstelt de plant zich wel weer. Het helpt vaak om de plant een beetje terug te knippen, dan bloeit ie over een jaar weer mooi op.”

 

 

Nadenken

Mocht er helemaal geen redden meer aan zijn, kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om de hele tuin te laten herinrichten. Dit gebeurt volgens Van Gurp steeds meer. ,,Eerder moest men daar twee keer over nadenken, maar de crisis is voorbij. Er worden vaker vaste contracten gegeven waardoor mensen meer zekerheid over baan en inkomen hebben. Er kan meer vanaf. Wat dat betreft hebben wij als hoveniersbedrijf weinig te klagen”, lacht hij.

Bij Geleijns Hoveniers uit Langeweg investeren klanten ook wat meer, maar dan met name in beregeningssystemen. ,,Na afgelopen zomer zie je dat de vraag daarnaar is toegenomen”, zegt ontwerper Peter Damsteeg. ,,Vooral voor grotere tuinen.” 

Ook volgens Damsteeg is er veel schade aan hortensia’s, jonge aanplant en vaste planten. ,,Die zijn soms echt verschroeid. Het is afwachten of zich dat een beetje herstelt.”

 

 

Tuintips

De ondernemers hebben verschillende tuintips. Wie voor nieuwe beplanting gaat, zou er volgens Damsteeg voor kunnen kiezen om alvast rekening te houden met meer droge zomers in de toekomst. ,,Droogtebestendige planten zijn een uitkomst. Veel planten uit de mediterrane hoek kunnen goed tegen de hitte. Lavendel, rozemarijn en siergrassen bijvoorbeeld. Met zulke planten hoef je niet de hele zomer met een gieter in de tuin te staan.”

 

 

Najaar

Heijmans raadt aan om met een nieuwe tuinindeling te wachten tot het najaar of het vroege voorjaar. ,,Heb je een enkel gaatje in de tuin waar een dode plant stond en vind je het geen gezicht? Dan zou ik een nieuwe halen. Maar heb je grotere plannen? Dan zou ik lekker even wachten. De planten zitten dan in een periode waarin ze goed tot rust kunnen komen.”

Volgens Van Gurp biedt een beregeningssysteem uitkomst. ,,Of zorg ervoor dat er, als je op vakantie bent, iemand is om je tuin te sproeien. Iemand die niet alleen de post binnenhaalt en de poezen eten geeft.”

Bron: BN DeStem

Misschien vind je dit ook interessant
Inzameling Taxussnoeisel weer van start

Inzameling Taxussnoeisel weer van start

Stichting Taxus Taxi start taxusinzameling 2021 op dinsdag 25 mei!  De afgelopen twee weken werd er veel regen voorspelt. Voor veel Nederlanders was dit een domper op de meivakantie, maar niet voor stichting Taxus Taxi. Integendeel! Met temperaturen tussen de 15...

GROEN-Direkt: al 25 jaar een unieke formule

GROEN-Direkt: al 25 jaar een unieke formule

Speciale editie Najaarsbeurs 25-26 augustus GROEN-Direkt staat al 25 jaar internationaal bekend om een continue en compleet assortiment tuinplanten. De grootste groene marktplaats van Europa presenteert traditiegetrouw eind augustus – deze editie is dit op woensdag 25...

Inschrijving Bulbs4Kids geopend

Inschrijving Bulbs4Kids geopend

Vanaf nu kunnen basisscholen zich inschrijven voor een gratis bloembollenpakket van Bulbs4Kids. Bulbs4Kids is een internationale campagne voor basisschoolkinderen om kinderen op een interactieve en spannende manier kennis te laten maken met bloembollen. Er zijn in...