Bewoners enthousiast maken om hun tuin te onttegelen en te vergroenen en regenwater af te koppelen. Met dat doel gaat Operatie Steenbreek van start in Leusden. De gemeente, het waterschap en De Groene Belevenis slaan de handen ineen om de ontwikkeling van verstening naar vergroening in Leusden te versterken.

Doel van de Actie Operatie Steenbreek is om mensen te stimuleren om tegels uit hun tuin te halen. Dit is één van de activiteiten uit de Duurzaamheidsagenda Leusden. Want met meer groen in de tuin kan regenwater makkelijker worden opgenomen in de bodem. Daarnaast komen er in een groene tuin ook meer vogels, insecten en andere dieren, dus meer biodiversiteit.

Hoosbuien
Tijdens hoosbuien – die vaker vallen door de klimaatverandering – moet nu al het regenwater worden afgevoerd via het riool om overlast te voorkomen. Dagelijks bestuurslid Frans ter Maten van Waterschap Vallei en Veluwe: “Dit betekent een enorme druk op het riool. Bewoners die hun tuin onttegelen, dragen bij aan de leefbaarheid van hun buurt. Een groot deel van de stedelijke oppervlakte is in het bezit van particulieren.”

Klimaatverandering
Het waterschap bundelt nu de krachten met de gemeente Leusden en De Groene Belevenis. Doel is om bewoners meer bewust te maken van de nadelige gevolgen van klimaatverandering en van de oplossingen die zij zelf kunnen aandragen. Ter Maten: “Ons netwerk kan verder groeien. Misschien willen ook tuincentra of hoveniersbedrijven wel meedoen. Samen willen we netwerken starten om de bewustwording te vergroten.”

Tegels verwijderen
Op maandag 24 oktober ging Operatie Steenbreek officieel van start in Leusden tijdens de Duurzaam Doen Dagen. Wethouders Erik van Beurden en Jan Overweg, waterschapbestuurder Frans ter Maten en Henriëtte Former van De Groene Belevenis verwijderden samen de eerste tegels op ludieke wijze uit de grond. Aansluitend was er een eerste werkbijeenkomst om verbindingen te leggen en verdere plannen te maken voor Operatie Steenbreek in Leusden.

Meer informatie >>>

Bron: Operatie Steenbreek