In China wordt momenteel gewerkt aan het ontwerp voor de eerste futuristische ‘bosstad’ om luchtvervuiling tegen te gaan. Het Chinese Liuzhou Forest City, dat 40.000 bomen gaat tellen, moet in 2020 gereedkomen.

Al eerder baarde de architect Stefano Boeri opzien met twee ‘wolkenkrabberbossen’ in Milaan en in Nanjing. In de stad Liuzhou zullen kantoren, huizen, hotels, ziekenhuizen en scholen geheel bedekt worden door bomen en planten. Eenmaal gereed zal de stad 30.000 mensen verwelkomen, en bijna tienduizend ton CO2 absorberen naast 57 ton aan vervuilende stoffen. Daarnaast produceert het groen in de stad per jaar 900 ton zuurstof.

Geothermische energie

De stad wordt gebouwd in het berggebied van Guangxi, dat in het zuidelijke deel van China ligt. Snelle treinen en elektrische auto’s zullen Liuzhou Forest City met het al bestaande Liuzhou verbinden. Er zijn plannen om de stad zelfvoorzienend te maken met geothermische energie en zonnepanelen om energie aan te onttrekken.

Verbetering luchtkwaliteit

Bedoeling is dat de veelheid aan bomen en planten bijdraagt aan de verbetering van de luchtkwaliteit. Daarnaast zorgen ze voor geluidsbarrières, verlagen ze de gemiddelde temperatuur en verbeteren ze het ecosysteem. Boeri hoopt met zijn plannen bij te dragen aan een omgeving die toekomstige klimaatverandering op onze planeet kan weerstaan. Naast het eerder genoemde verticale bos in Milaan, werden ook bouwplannen met beboste wolkenkrabbers ontwikkeld voor onder andere Nanjing, Shanghai en Shenzhen.

door Guus van Rijswijck

Bron: Stad + Groen