Tijdens De Groene Sector Vakbeurs in Evenementenhal Hardenberg wordt het startsein gegeven voor de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg. Dat is een initiatief van branchevereniging VHG in samenwerking met de Agrarische Opleidingscentra. Drie dagen lang strijden teams van leerlinghoveniers tot en met 22 jaar tegen elkaar. De wedstrijd bestaat uit een aantal voorronden, waarvan de eerste plaatsvindt in de Hardenbergse hallen op 12, 13 en 14 januari 2016.

 Gedurende drie beursdagen werken de hoveniers in spe aan hun tuinen op de Hardenbergse beursvloer. Zo maken ze in een ongedwongen sfeer kennis met verschillende facetten van het hoveniersvak. Denk aan het uitzetten van maten en peilen, bewerken en aanbrengen van natuursteen, beton voor trappen, beplanting, muren en verhardingen en verschillende hout(technieken). ‘Als dé vakbeurs voor de groene branche ondersteunen we initiatieven als deze graag,’ aldus beursorganisator Marjolein Knaap. ‘Onze beursvloer biedt immers ruimte voor de hovenierssector van nu en de toekomst.’

In januari 2015 faciliteerde De Groene Sector Vakbeurs voor het eerst de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg. Dat viel zozeer in goede aarde bij exposanten, bezoekers én branchevereniging VHG dat in 2016 weer gekozen wordt voor Hardenberg. ‘De ambiance van De Groene Sector Vakbeurs is uniek in deze competitie. Tijdens de andere voorronden laten de deelnemers zich van hun beste kant zich op AOC’s. In Evenementenhal maken de leerlinghoveniers direct kennis met sectorprofessionals en de ‘groene’ beurzenwereld,’ licht Knaap toe.

De bedoeling is dat de winnaars worden uitgezonden naar EuroSkills – het zogenaamde EK voor beroepen – dat volgend jaar plaatsvindt in Göteborg.

Tickets voor beursbezoek

Op De Groene Sector Vakbeurs Hardenberg komen gemiddeld 18.000 groenprofessionals af, waaronder boomkwekers, hoveniers, tuin- en landschapsarchitecten en beslissers binnen de gemeentelijke groenvoorziening. Meer informatie staat op www.evenementenhal.nl/groenesector. Daar kunnen geïnteresseerden vanaf november gratis e-tickets bestellen.