Eliet is een gerenommeerd en onder hoveniers bekend merk. Iedere professional  heeft wel een Eliet in zijn machinepark of heeft ooit wel eens gewerkt met een Eliet machine. We willen daarom inzoomen op de techniek die Eliet in haar versnipperaars stopt.

Biotech chips

Door het snijproces volgens het Hakbijlprincipe™, worden snippers intens gekneusd en uitgerafeld. Dit geeft gunstige vezelstructuren die sneller worden afgebroken. Deze snippers van Eliet versnipperaars heten BioTech™ snippers. Na het versnipperen verkrijgt u meteen een goed en luchtig mengsel met de juiste vochtigheidsgraad.  Zo dragen BioTech™ snippers bij tot een betere werking van het composteringssysteem.

De beste versnipperaar voor u

Welke Eliet versnipperaar u ook kiest, ze  werken allemaal volgens hetzelfde unieke en gepatenteerde Hakbijlprincipe™ die het hout klooft in de richting van de vezel.  Laat uw keuze ook bepalen door de hoeveelheid groenafval die u moet verwerken. Het assortiment van Eliet kent machines die van 30 mm tot 140 mm takdiameter kunnen verwerken. De Neo is de versnipperaar die tot 30 mm takdiameter kan verwerken. De machine met de optie om tot 160 mm takdiameter te versnipperen is de Mega Prof. Een machine met uitmuntende prestaties, milieuvriendelijk, geluidsarm, polyvalent opstelbaar en bovenal veilig. Deze Mega Prof is de jongste telg in de Eliet versnipperaar serie.

Eliet HakbijlprincipeTM?

ELIET ontwikkelde en patenteerde een eigen versnippersysteem dat de naam HakbijlprincipeTM meekreeg. Net zoals een bijl, hakken de messen volgens de vezelrichting op het hout in. Het groenafval wordt er door een cyclus van splitten en snijden tot kleine snippers herleidt. Snippers krijgen hierdoor snel composterende eigenschappen.

Grote troef van dit ELIET HakbijlprincipeTM blijft het geringe vermogen die het vraagt om hout te versnipperen. Hout laat zich gemakkelijker snijden in de vezelrichting, waar het systeem gretig op inspeelt. Door dit hakbijlprincipe halen ELIET versnipperaars betere prestaties uit een kleiner motorvermogen. Dit brengt een lager verbruik en minder lawaai met zich mee. Bovendien kunnen ELIET versnipperaars hierdoor compacter en lichter worden gebouwd. Het messensysteem maakt duizenden hakbewerkingen per minuut en snijdt ook alle bladrijk en vochtig groenafval probleemloos fijn. Dit maakt de ELIET versnipperaars zowat voor alle toepassingen inzetbaar.

De voordelen van het Eliet hakbijlprincipe

  • Doordat de messen in de richting van het hout kloven, is er allereerst minder motorvermogen vereist dan bij traditionele versnipperaars. 
  • Naast het hoog rendement en het brede snijvlak zijn de ELIET versnipperaars geschikt om alle organische materialen te verwerken en krijg je uniforme snelcomposterende snippers als resultaat.
  • Door het feit dat de vlijmscherpe, getande messen slijpbaar en omkeerbaar zijn, garandeert dit versnippersysteem een lange standtijd. 
  • Tenslotte laat het HakbijlprincipeTM toe om de messen gemakkelijk te slijpen of te vervangen, wat leidt tot verlaagde onderhoudskosten.

Wellicht vindt u het leuk om een versnipperaar vanuit de binnenzijde te bekijken terwijl deze in actie is. Klik dan op deze link: https://youtu.be/G7_q9631qic

ELIET RESISTTM messen

In samenwerking met gespecialiseerde onderzoekscentra heeft Eliet een mestype ontwikkeld dat de standtijd flink verlengt. Deze ELIET RESISTTM messen zijn nog steeds omkeerbaar en hebben een levensduur van minstens 200 uur.

Callibratiezeef en bladzeef

Als u uitsluitend vochtige producten versnippert, is het raadzaam de standaard callibratiezeef te vervangen door een zogenaamde zeef voor bladeren en vochtige producten met iets grotere gaten.

Wel of niet ABM?

ABM is een ingenieuze systeem, dat de invoersnelheid volledig autonoom regelt. Een sensor controleert nauwgezet elke verandering van het motortoerental. Als de motor plots fel moet inbinden, zal de ABM-elektronica dit gepast vertalen door de invoerwals even tijdelijk te onderbreken. Wanneer dus een overbelasting dreigt, legt het ABM-systeem de houttoevoer stil tot de motor weer zijn maximaal vermogen haalt. Zo kan geen enkele tak de ELIET versnipperaar van zijn stuk brengen.

Terwijl de machine zelfregulerend alle hout versnippert, kunt u rustig verder blijven werken zonder de machine in de gaten te moeten houden. Maximaal rendement dus, tegen een onwaarschijnlijk laag verbruik. Deze optie is verkrijgbaar op de ELIET Super Prof en zit standaard gemonteerd op de ELIET Mega Prof.