De tijd dat de engerlingen zich weer massaal in gazon en bloemperk tegoed doen aan wortels van gras en planten is weer aangebroken. Sommige engerlingen vreten het gehele groeiseizoen aan de wortels maar vooral in augustus en september kan veel schade optreden.

Gespreide vlucht van de kevers

De meeste kevers vliegen in een beperkte tijd van het jaar en leggen dus ook in korte tijd eitjes in de grond. Door het wisselvallige voorjaarsweer is de vlucht van verschillende kevers zeer lang geweest. Hierdoor is de afzet van eitjes en het uitkomen van de engerlingen fors meer gespreid dan in andere jaren. Daarom is ons advies de bestrijding vrij laat in te zetten: dan zijn alle engerlingen uit en is een bestrijding effectiever.

Diverse soorten kevers

In Nederland komen diverse soorten kevers voor waarvan de engerlingen veel schade kunnen aanrichten. De meeste kevers leven voornamelijk in gebieden met zandgrond. De Roestbruine bladsprietkever wordt momenteel ook in veen- en kleigrond aangetroffen. In het noordoosten van Nederland worden dit jaar veel engerlingen van de Kleine Julikever gevonden. In het zuiden daarentegen zijn er vooral veel Junikevers. Daarnaast zijn Rozekever en Meikever in het hele oosten en zuiden van Nederland volop aanwezig.

Engerlingen in diverse soorten en maten - rozekever

Rozekever

Engerlingen in diverse soorten en maten - meikever

Meikever

Engerlingen in diverse soorten en maten - Roestbruine bladsprietkever

Roestbruine bladsprietkever

Engerlingen in diverse soorten en maten - junikever

Junikever

 Juist bestrijding afhankelijk van soort engerling

Om het juiste tijdstip en de goede bestrijdingsmethode te bepalen is het van belang te weten van welke kever de engerlingen zijn. Biocontrole kan de engerlingen voor u determineren en een gedegen advies geven voor de bestrijding ervan met microscopisch kleine wormpjes, de insect-parasitaire nematoden.

Oppeppen van de aangetaste wortels

De door engerlingen aangetaste planten hebben het tijdens een warme, droge periode moeilijk omdat hun wortels beschadigd zijn. Een oppepper kunnen ze dan ook wel gebruiken. Natusys, dat nuttige bacteriën en huminezuren bevat, kan de beschadigde wortels snel en goed herstellen. Natusys kan tegelijk met de nematoden op het gazon worden aangebracht.

Zie uitgebreide informatie op de website van Bioncontrole.

Bron: Biocontrole

logo_biocontrole