“In Brussel praten we niet alleen over leefbare, duurzame steden, we investeren er ook in.” Dat zei gastspreker Kurt Vandenberghe op 6 oktober tijdens de Groene Poortbijeenkomst in Den Haag. Vandenberghe is Directeur Climate Action and Resource Efficiency bij het de Europese Commissie. In het kader van Horizon 2020 heeft de Europese Commissie een nieuw programma gelanceerd: ‘Nature Based Solutions in Renaturing the Cities’. Er is 250 miljoen euro beschikbaar voor grootschalige demonstratieprojecten.

Vandenberghe gaf aan dat de Europese Commissie ruim 20 jaar heeft geïnvesteerd in onderzoek naar onder andere biodiversiteit. “We hebben veel kennis opgedaan. Nu is het tijd die te kapitaliseren en te investeren in natuuroplossingen. Als we daar een Europese Agenda voor maken, kunnen we er schaalgrootte en reikwijdte aan geven en zo nog meer investeerders erbij betrekken. We gaan dat doen samen met de wetenschap, overheid en bedrijfsleven.” Vandenberghe sprak de hoop uit dat Nederland deze visie volgend jaar bij zijn voorzitterschap van de Europese Unie zal ondersteunen.

Grootschalige aanpak
Het programma Nature Based Solutions is ontwikkeld door een expertgroep waaraan ook VHG-directeur Egbert Roozen heeft deelgenomen. Het plan beoogt een systematische aanpak, die niet alleen gericht is op technologische innovaties, maar ook nieuwe businessmodellen onderzoekt. Bovendien zal innovatie op bestuurlijk en regelgevend niveau nodig zijn. Verder richt het programma zich op het ontwikkelen van nieuwe kennis en vaardigheden en op sociale innovaties.

Interessante spin-off
Met nadruk stelde Vandenberghe dat het programma tot doel heeft om nieuwe natuuroplossingen te ontwikkelen die Europees en zelfs mondiaal toepasbaar zijn. Ik voorspel dat dat veel interessante spin-off gaat opleveren, ook voor ondernemers in de Nederlandse groenbranche.”

Blij met Europa
Tweede Kamerlid Henk Leenders (PvdA) toonde zich verheugd over dit plan. “We zijn in Nederland niet altijd blij met Europa, maar het Europese natuurbeleid is beter dan het Nederlandse beleid ooit is geweest.” Leenders kondigde aan dat hij het Kabinet gaat bevragen over het Nature Based Solutions-rapport. Bovendien is hij van plan een initiatiefnota te maken om alle groene initiatieven in kaart te brengen die er momenteel in Nederland worden ontplooid.

Coalities
“Hier ligt een enorme kans die we samen moeten oppakken”, reageerde VHG-directeur Egbert Roozen. “Europa agendeert, wij kunnen het nationaal invullen en uitrollen. Ook op lokaal niveau kan men aanhaken. Laten we om tafel gaan en coalities vormen”

Over Groene Poort
Groene Poort brengt vier disciplines op één platform bij elkaar: politiek, bedrijfsleven, overheid en kennisinstituten. Genodigden zijn leden van de Eerste en Tweede Kamer, functionarissen bij de rijksoverheid, portefeuillehouders bij provincies, veiligheidsregio’s, gemeenten, kennisinstituten, bestuursleden van brancheorganisaties en directies en commissarissen van groenbedrijven met een branchevertegenwoordigende functie. De volgende Groene Poort vindt plaats in het najaar van 2015. Groene Poort is een gezamenlijk initiatief van Branchevereniging VHG en de Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitecten (NVTL), in samenwerking met Zuydgeest Communicatie.

 

Bron: vhg.org