De opening van de derde editie van de laanbomenbeurs Expo TCO is verricht door Annie Schreijer-Pierik, Europarlementariër voor het CDA en voorzitter Wim Crum. Met het tekenen van een boom, waarbij mevrouw Schreijer-Pierik meldde de boom symbool te laten staan voor de groei en bloei van de vierde en vijfde generatie Schreijers, openden zij de beurs.

In haar openingswoord gaf mevrouw Schreijer-Pierik aan dat zij blij is dat de boomteeltsector buiten schot is gebleven van de Russische handelsboycot. Uiteraard moet er rekening worden gehouden met een afnemende vraag vanuit Rusland, maar voorlopig mag er nog geleverd worden. Verder stipte zij in haar toespraak de wet- en regelgeving op het gebied van bestrijdingsmiddelen aan. De grote verschillen tussen gemeenten, sectoren en omringende landen, waardoor er een ongelijk speelveld ontstaat voor tuinders, zijn in haar ogen onbegrijpelijk. Daar moet volgens mevrouw Schreijer-Pierik meer aandacht voor komen. Daarnaast sprak de CDA-Europarlementariër ook over het belang van producentenorganisaties voor familie- en gezinsbedrijven in de tuinbouwsector. “Door de handen ineen te slaan, kunnen familie- en gezinsbedrijven hun positie in de keten aanzienlijk versterken.”

Aan het eind van haar toespraak nodigde mevrouw Schreijer-Pierik de organisatoren van de beurs en de wethouder van gemeente Neder-Betuwe uit voor een rondleiding in Brussel om met eigen ogen te komen aanschouwen in welke groene omgeving het Europees parlement haar werk doet.

Prijsuitreikingen

Tijdens de opening van de beurs vond ook de prijsuitreiking voor de beste stand, beste noviteit en de Rabo Innovatieprijs plaats. De Rabo Innovatieprijs is gewonnen door MDE Machinebouw B.V. uit Echteld met de Wortelsnoeimachine 2.0. De Carpinus betulus ‘Rockhampton Red’, ingezonden door Batouwe Boomkwekerijen B.V. uit Dodewaard, werd verkozen tot beste noviteit. De prijs voor de beste groene stand ging naar de gecombineerde stands van Batouwe Boomkwekerijen B.V. en Boomkwekerij van Voorthuijsen v.o.f. uit Randwijk en de stand van de Boomteelt Studieclub werd verkozen tot beste stand bij de toeleveranciers.

Twee beurzen

De beste noviteit van Expo TCO wordt ook GrootGroenPlus gepresenteerd. Dit geldt uiteraard ook andersom. Beide beurzen vormen vooral een aanvulling op elkaar. Waar op Expo TCO extra aandacht is voor de techniek en het uitgebreide sortiment laanbomen, waarvan een deel te zien is op het sortimentsplein, is bij GrootGroenPlus veel aandacht voor de ontwikkeling in boomkwekerijbranche en het totale sortiment inclusief het visueel aantrekkelijk product.
Op deze manier heeft het internationaal vakbezoek de gelegenheid om met één bezoek aan Nederland alles te zien.

Expo TCO vindt plaats op 1 en 2 oktober op het IJsbaancomplex aan de Bonegraafseweg 22 te Dodewaard en is geopend van 9.00 tot 19.00 uur. Na voorregistratie via de website is de toegang gratis. Voor meer informatie wordt verwezen naar www.treecentreopheusden.nl/expo.