Bouwbedrijven en hoveniers hebben twintigduizend extra mensen in dienst kunnen houden door de tijdelijke verlaging van de btw op renovaties. Dat concluderen de consultants van USP in opdracht van de brancheverenigingen in de bouw. Die pleiten daarom voor verlenging van de regeling, die eind dit jaar afloopt.

Dertig procent van de ondervraagde bedrijven zegt mensen in dienst te hebben kunnen houden door de extra omzet vanwege de gunstige btw op verduurzaming, renovaties en tuinonderhoud. Van de bouwbedrijven is dan ook 85 procent erg positief over de regeling en de effecten.

De verlaging van 21 naar 6 procent btw is volgens de bouwbedrijven ook goed voor het milieu. Een kwart van de bedrijven gebruikt meer duurzame materialen dan voor de regeling. De conclusies zijn gebaseerd op gesprekken met 952 bouwwerkgevers en zesduizend consumenten.

De directeuren van de bouwbedrijven verwachten pas echt herstel van de bouwsector in en na 2016. De komende twee is het voor de sector nog altijd kwakkelen. Een kwart van de bouwbazen maakt zich zorgen over de toekomst van zijn of haar bedrijf.

“Een verlenging van de regeling, die nu loopt tot 1 januari 2015, zou zeer welkom zijn”, schrijven de organisaties, waaronder Bouwend Nederland. “Enerzijds om banen te behouden en anderzijds om de bestaande woningvoorraad verder te verduurzamen.”