Deze maand kunnen hagen nog prima gesnoeid worden, waardoor  nieuw te vormen uitlopers ruimschoots gelegenheid hebben om voor de winterperiode volledig te herstellen.Het beoogde eindresultaat wordt bevordert als men na het machinale knippen, handmatig na knipt.

20140826_robert_eekelder_augustus1

Gazon

Mosgroei in gazons wordt gestimuleerd door relatief veel donkere dagen met regenval met beperkte zonnige uren. Door het gazon te verticuteren en vervolgens door te zaaien zal het uiterlijke vertoon van de grasmat verbeteren. De finishing touch wordt bereikt, door eenmaal de randen van het gazon strak af te steken. Door aan de frontzijde van een te spannen lijn te steken, wordt het naar binnen duwen voorkomen. Bij gazons op schrale gronden zou een laatste bemesting voor dit jaar uitkomst kunnen bieden.

Fruitbomen

Fruitbomen bevatten soms zoveel vruchten, dat  gesteltakken neiging hebben om volledig van een  boom af te scheuren. Door zware gesteltakken te stutten  wordt scheuren voorkomen of verwijder een aantal vruchten. Verticaal groeiende takken zijn doorgaans waterloten en dienen verwijderd te worden. Waterloten is geen vruchthout en verbruikt onnodige energie dat ten koste gaat van de opbrengst vruchten.

Tuinaanleg

Het aankomende najaar is een ideale periode voor tuinaanleg. De informatietuinen in Appeltern  is daarbij een perfecte locatie om inspiratie op te doen. Diverse hoveniersbedrijven hebben er namelijk  tuinen in diverse stijlen aangelegd. Als particulier een onuitputtelijke bron van  mogelijkheden bij een tuinaanleg. Veelal nieuwe innovaties en producten zijn in de tuinen verwerkt. Allerlei soorten verhardingen, assortimentkeuze in beplanting , vijvers en tuinhuizen komen ruimschoots aan bod. In de praktijk verwerkte materialen geven namelijk een beter weergave van toe te passen mogelijkheden.

Tuintrends

Een onderhoudsarme tuinen staat vaak bovenaan een verlanglijstje bij particulieren. Veel verharding met groot tegelformaat. Enkele bomen op stam met daarom heen vakbeplanting on combinatie met grint of bodembedekkende vaste planten. Dit geeft een rustige uitstraling en verschraalt het tuinonderhoud. Echter niet mijn persoonlijke voorkeur, want een diversiteit aan beplanting met etageopbouw verhoogt de beleving vele malen. Desondanks is de klant koning en kan met de creativiteit van een hovenier veel worden bereikt.

20140826_robert_eekelder_augustus2

Tuinverlichting

Het integreren van verlichtingsspots in straatwerken wordt al verschijnende jaren toegepast. Verlichting op zwakstroom (12 V of 24 V) is relatief snel, goedkoop en eenvoudig  te installeren. Functionele verlichting is het echter niet, maar een grondspot zal een kroon van een boom van onderen prachtig kunnen belichten. De belevingswaarde in de avonduren wordt er wel door verhoogd. Een combinatie van sfeerverlichting en functionele verlichting blijft cruciaal bij het situeren van een optimale verlichting.

GRAS MULCHEN OF OPVANGEN

Zitmaaiers worden met verschillende maaimethodes aangeboden. Wat is nu de meest geschikt manier van maaien? Mulchen is vaak de beste manier om het gazon te onderhouden. Men dient echter bij voorkeur 2 keer per week maaien. Bij mulchen wordt het gras, nadat het gemaaid is gehakt tot heel fijne stukjes en vervolgens op het gazon terechtkomen. Deze fijne stukjes gras beschermen het gazon en is tevens een voedingsbodem voor het gras. Voordelen van mulchen zijn; Wortels van het gras worden beschermd tegen zonnestralen, vocht wordt beter vastgehouden, onkruidgroei wordt geremd en het fijne gehakseld gras dient als voedingsstof. Nadelen van mulchen zijn; het gras dient met regelmaat gemaaid worden, Het gazon oogt iets rommeliger. Als men streeft naar een onberispelijk gazon is  een zitmaaier met grasopvang de ideale methode. Naast het gemaaide gras worden ook andere restanten zoals takjes en bladeren van het gazon verwijderd met een opvangsysteem. De nadelen van deze maaimethode zijn dat je vaker het gazon moet besproeien en dat de maaitijd aanzienlijk langer kan zijn dan bij mulchen.

robert_eekelder

Robert Eekelder
E- mail: info@roberteekelder.nl