Op donderdag 25 september 2014 zijn tijdens de Boom Innovatie Dag bij Boomkwekerij Udenhout voor de eerste keer de Green Innovation Awards uitgereikt in de categorieën Bomen en Openbaar Groen. Fleet Services van Husqvarna en Nature Line van Zinco zijn de winnaars van de Awards.

De Boom Innovatie Dag werd donderdag 25 september georganiseerd door de vakbladen Boomzorg, Boom-in-Business en Stad+Groen. Deze praktijkdag vond plaats bij Boomkwekerij Udenhout in Udenhout. Het thema van deze dag was ‘Groen innoveren’.

De afgelopen maanden heeft de redactie van de vakbladen Boomzorg, Stad + Groen, Fieldmanager en Boom-In-Business druk gezocht naar de meest opzienbarende groene innovaties van 2014. Over al deze innovaties zijn artikelen geschreven in de vakbladen. De lezers van de bladen hebben middels een stemformulier op de websites een winnaar verkozen. Er werden meer dan 1500 stemmen uitgebracht. Fleet Services van Husqvarna is tot winnaar verkozen van de Green Innovation Award 2014 in de categorie Bomen. Nature Line van Zinco is tot winnaar verkozen in de categorie Openbaar Groen.

Hoofdredacteur Hein van Iersel: ‘De oogst aan groene innovaties was indrukwekkend. Het laat zien dat, hoewel we te maken hebben met een krimpende markt, de sector niet stilzit en druk bezig is met oplossingen voor de uitdagingen van morgen. Veel van de innovaties zijn natuurlijk gericht op duurzaamheid, zoals Nature Line van Zinco, maar ook zijn veel noviteiten gericht op de digitalisering van de sector. Fleet Services is daarvan een goed voorbeeld.’

20141001_green_innovation3

Fleet Services van Husqvarna is een nieuwe dienstverlening die professionele gebruikers inzicht geeft in het gebruik van hun machines. Op de machine wordt een sensor gemonteerd. Deze sensor doet feitelijk niets meer dan het tellen en timen van het aantal vonken van de bougie. Alle gegevens worden volautomatisch doorgestuurd naar het web. Afhankelijk van de configuratie kan met de urenregistratie ook de identiteit van de gebruiker worden meegestuurd.

20141001_green_innovation2

Nature Line van Zinco is het eerste dakopbouwsysteem dat volledig gebruikmaakt van zogenaamde bioplastics. Dit is een volgende stap in de complete verduurzaming van groene daken. Zinco heeft het idee voor een dakopbouwsysteem bestaande uit volledig hernieuwbare materialen uitgewerkt in samenwerking met het Duitse Tecnaro GmbH.