HARDENBERG – Het Groene Inspiratiepark wordt tijdens De Groene Sector Vakbeurs 2018 vergroot. Dit concept werd in 2017 voor het eerst toegevoegd aan de beurs en werd meteen een grote trekpleister. Toen bestond Het Groene Inspiratiepark slechts uit een gedeelte van een beurshal. Dat wordt in 2018 uitgebreid naar een volledige beurshal. Nieuw is ook dat de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg in het park wordt gehouden. Het Groene Inspiratiepark steekt in op duurzaamheid, innovatie en onderscheidend vermogen met een directe vertaalslag naar de dagelijkse praktijk.

Het Groene Inspiratiepark dient als inspiratietuin voor zowel gemeenten (groen in de openbare ruimte) als de hovenierssector (hoveniersbedrijven, groenvoorzieners, boomverzorgers en dak- en gevelbegroeners). In dit park komen alle onderdelen van het vak samen. Het gaat niet alleen om de aanleg van tuinen, maar ook om het onderhoud (van de bodem tot het groen en alles wat daartussen zit). In het hart van het park ligt een kennistheater waar bezoekers geïnspireerd worden door wijze lessen uit de praktijk. In het kennistheater wordt ieder uur een korte kennissessie van circa twintig minuten gehouden.

Praktijk en oplossingen

“We breiden dit initiatief verder uit om de bezoeker nog vollediger te inspireren”, zegt Ramon Schlepers namens de beursorganisatie. “De Groene Sector Vakbeurs wil een compleet platform zijn voor doeners in het groen. In dit park verbinden we de dagelijks praktijk met (innovatieve) oplossingen. Het is ons doel om bezoekers te laten leren, om vervolgens samen met hen tot oplossingen te komen die toepasbaar zijn in hun dagelijks praktijk”, aldus Schlepers.


Initiatiefnemers van Het Groene Inspiratiepark zijn Husqvarna, Espalier, Van Vliet Kastanjehout en Innogreen. Evenementenhal faciliteert het concept. Voor alle informatie over Het Groene Inspiratiepark kunnen belangstellenden contact opnemen met Ramon Schlepers (tel.: 0523-289 822, e-mail: ramonschlepers@evenementenhal.nl).

Voorronde Nationale Wedstrijd Tuinaanleg

In 2018 vindt in Het Groene Inspiratiepark ook de voorronde van de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg plaats. De organisatie van deze wedstrijd is in handen van branchevereniging VHG in samenwerking met de Agrarische Opleidingscentra om jonge vakmensen hun talenten te laten zien. De opdracht bestaat uit het uitzetten van maten en peilen en het bewerken en aanbrengen van natuursteen en beton voor trappen, muren en bestratingen. Ook komen het bewerken en aanbrengen van hout en houttechnieken en het aanleggen van beplanting met gras(zoden), bomen, struiken, vaste planten en/of eenjarigen in de opdracht aan bod.

Negentiende editie

De Groene Sector Vakbeurs beleeft op 9, 10, en 11 januari 2018 haar negentiende editie in Evenementenhal Hardenberg. Jaarlijks komen gemiddeld 18.000 professionals uit de groene sector op het driedaagse evenement af: van hoveniers, boomkwekers en tuin- en landschapsarchitecten tot beslissers binnen de gemeentelijke groenvoorziening. Meer informatie is te vinden via: www.groenesector.nl.