Chemische gewasbescherming komt steeds meer onder druk te staan, ook bij hoveniers en groenvoorzieners. Bedrijven en gemeenten, maar ook particulieren vragen steeds vaker of er een alternatief is voor een chemisch product. Nog niet alle plagen of ziekten zijn biologisch aan te pakken, maar gelukkig is er steeds meer mogelijk!

Een paar voorbeelden:

Bladluis

bladluisLarven van lieveheersbeestjes en van gaasvliegen eten heel veel luizen. De larven worden in zakjes geleverd, die kunnen worden uitgehangen in bomen of struiken.  Binnen enkele weken is de luis bestreden.

 
 
 
 
 
 

Taxuskever

taxuskeverMicroscopisch kleine wormpjes, de insect-parasitaire aaltjes, kunnen worden toegepast in de grond om taxuskeverlarven te bestrijden. De kevers kunnen worden bestreden met een ander product dat aaltjes en enkele toevoegingen bevat.

Emelten

emeltenDeze larven van de langpootmug komen de laatste 2 jaar massaal voor en veroorzaken veel schade in grasvelden en gazons door van het jonge gras te eten. Vogels die de emelten uit het gras komen pikken maken nog meer schade. Insect-parasitaire aaltjes zijn een zeer effectieve oplossing.

 
 
 

Rupsen

foto_buxusmotRupsen van eikeprocessievlinder en bastaardsatijnvlinder, wintervlinder en Buxusmot, larven van elzenhaan e.d. kunnen worden bestreden met insect-parasitaire aaltjes. Het betreft hier een speciaal product met een toevoeging waardoor de aaltjes op de planten langer overleven.
Foto Buxusmot >>

Engerlingen

engerlingen
Engerlingen van bijv. meikever en rozenkever vreten onder de grond aan de wortels van het gras. Daardoor ontstaan kale plekken in het gazon en kan de grasmat los komen te liggen. Vogels, egels, dassen en wilde zwijnen zijn verzot op engerlingen en veroorzaken vaak grote secundaire schade. Engerlingen zijn door gieten,  spuiten of injecteren met insectparasitsaire aaltjes goed te bestrijden.

Tal van problemen in tuinen en aanplant zijn terug te voeren op de bodem en/of de bemesting.  Door te zorgen voor sterke en actieve wortels (Natusys wortelstimulator kan u daarbij helpen) en een goede calcium- en magnesiumvoorziening zijn veel bladschimmels sterk terug te dringen. Wees zuinig met stikstof, want dit werkt schimmelziekten erg in de hand.

Bij Biocontrole werken we aan meer van dit soort toepassingen. Heeft u een specifieke vraag, stel ‘m gerust, want mogelijk hebben we de oplossingen al in huis of in beeld!