Herbeoordeling glyfosaat in 2022 klaar

door | 1 mei 2019 | Hoveniersbranche

Nederland, Frankrijk, Hongarije en Zweden gaan samen de volgende herbeoordeling van glyfosaat doen, vanaf december. Dat is afgelopen maandag door de Europese Unie besloten. Er wordt samengewerkt vanwege het ‘complexe aanvraagdossier’. Het oordeel valt uiterlijk in december 2022. 

De Europese goedkeuring van actieve stoffen voor gewasbeschermingsmiddelen wordt regelmatig vernieuwd. Dat is in de regel de taak van één lidstaat, maar omdat het aanvraagdossier voor de actieve stof in onkruidbestrijdingsmiddelen zeer complex is, kiest de EU voor een groep lidstaten voor de beoordeling van glyfosaat. Die vormen de zogeheten ‘Assessment Group on Glyphosate’ (AGG), een rapportageclub voor de komende beoordeling.

Uiterlijk december 2022

De herbeoordeling start 15 december, als de aanvrager(s) een aanvraag voor hernieuwde stofgoedkeuring moeten indienen. Binnen zes maanden moet het dossier voor de beoordeling compleet zijn. De Europese Voedsel- Warenautoriteit (EFSA) krijgt in juni 2020 rapport over de beoordeling. De andere EU-leden kunnen daar commentaar op geven, net als andere belanghebbenden. Daaruit concludeert de EFSA of glyfosaat nog steeds voldoet aan de criteria van de Europese gewasbeschermingsverordening, maar het is de Europese Commissie die bij stemming in de permanente commissie voor planten, dieren, voeding en veevoer bepaalt of goedkeuring wordt vernieuwd of niet. Uiterlijk december 2022 moet duidelijk zijn of die goedkeuring er komt. Dan verloopt namelijk de huidige goedkeuringsperiode.

Bron: Greenity

Misschien vind je dit ook interessant
Nieuwbouw Intratuin Emmeloord

Nieuwbouw Intratuin Emmeloord

In Emmeloord gaat wat moois gebeuren want Thermoflor kreeg van Stef en Joost Munsterman de opdracht om het tuincentrum in de Noordoostpolder ingrijpend te verbouwen. Het grootste deel van de oude Venlokassen maken plaats voor moderne hoge Venlobouw én een breedkap-kas...