Heggenscharen zijn er in veel varianten en van veel merken. Het is daarom, zelfs als professional, vaak nog een hele tour om de juiste keuze te maken. Een goede heggenschaar is geen overbodige luxe. Het is een snoeigereedschap dat gebruikt wordt om rechte lijnen te maken, maar ook om allerlei artistieke modellen te creëren. 

Het mes van de heggenschaar

Het mes/schaarblad is naast de motor het belangrijkste onderdeel van de heggenschaar. Er zijn modellen met enkel- en dubbelzijdige messen. Een dubbelzijdig mes is effectiever, omdat deze een dubbele (heen en terug) beweging maakt. Hierdoor worden in beide bewegingen takken gesnoeid.

De lengte van het mes is zeer belangrijk. Een langer mes werkt effectiever. U kunt daarmee in één beweging meer takken snoeien. U kunt zich ook vast wel voorstellen dat u hierdoor op een eenvoudiger wijze recht snoeit. Een nadeel is dat kleine heggen of snoeien in modelvorm met een lang mes moeilijker wordt. In Nederland is een 63 cm mes het meest gangbaar. Desalniettemin leveren wij van Stierman De Leeuw ook schaarbladen van 75 cm lengte. Ons kleinste schaarblad is 27 cm.

Let vooral ook op de snijdikte die een heggenschaar aan kan. De snijdikte is afhankelijk van de sterkte van de heggenschaar (motor) maar ook van het mes. Het mes/schaarblad moet stevig zijn, maar ook de ruimte tussen de tanden moet groot genoeg zijn.

Hoe kies jij de beste heggenschaar?

Schaarbladen snel wisselen

Wanneer u de heggenschaar beroepsmatig gebruikt adviseren wij u om een schaar uit te kiezen, waarin u op eenvoudige wijze de messen kunt vervangen. U kunt dan één mes gebruiken voor het grove en één mes reserveren voor het fijnere werk (zoals bv. taxus snoeien) Met name het merk Pellenc heeft heggenscharen (op accu) die haar scharen eenvoudig en snel laat wisselen. Overigens heeft de Pellenc dealer op dit moment een actie met een gratis tweede schaarblad.

Aangedreven?

Kleine oppervlakten kunt u snoeien met een handbediende heggenschaar. Zeer geschikte heggenscharen die handmatig bediend worden zijn o.a. ARS en Fiskars. Maar……grote hoeveelheden snoeiwerk vragen toch echt een comfortabeler manier van werken. Wij bieden heggenscharen op accu, stroom of benzine. Benzine aangedreven heggenscharen zijn veelal goedkoop in aanschaf, maar zijn in de loop van de tijd veelal een duur apparaat. Denkt u maar aan de benzinekosten, maar ook aan al het onderhoud en de vaak voorkomende reparaties.

Electrische heggenscharen zijn voor de professional veelal geen optie. Vind maar eens op elke werkplek stroom?

Steeds meer professionals stappen over op accu gedreven heggenscharen. Tegenwoordig zijn deze machines met Ion Lithium Accu net zo sterk als een machine op benzine. Echter, voor de hovenier zijn er nog veel meer voordelen. Ze maken vrijwel geen lawaai, u staat niet in de dampen van de machine en ze zijn op elke werkplek te gebruiken. En, er is zoveel keus  in accu’s dat u gerust een hele dag kunt werken op één accu.

Wij bieden accu heggenscharen van Pellenc, EGO, Metabo en Oregon. Met name de eerste twee zijn zeer geschikt voor het professionele werk. Overigens kunt u de accu’s van EGO en Pellenc ook gebruiken op andere machines van ditzelfde merk! De aanschaf van accu gedreven heggenscharen vraagt een grotere investering, maar dit verdient u in de loop van de tijd weer terug.

Als hovenier is het eigenlijk niet mogelijk om al uw snoeiwerk met één heggenschaar te doen. Maak slimme keuzes. Laat u goed informeren over de mogelijkheden van de verschillende merken en de verschillende modellen. Wij adviseren u graag, onze wederverkopers helpen u graag bij uw aankoop.

Hoe kies jij de beste heggenschaar?

Waar let je op? 5 tips

Tips om op te letten bij de aanschaf van een heggeschaar:

  1. Hoe vaak gebruikt u de heggenschaar? (aangedreven of niet?)
  2. Waar gebruikt u de heggenschaar meestal? (accu aangedreven is stil; uw werkdag kan vroeg beginnen!)
  3. Hoe groot zijn de oppervlakten die u per keer bewerkt en hoe makkelijk kunt u hier bij komen? (let op de lengte van het mes)
  4. Welke begroeiing snoeit u zoal? (let op de lengte van de mes)
  5. Wat mag de machine over de hele gebruikstijd gekost hebben?

Hoe kies jij de beste heggenschaar?

———————————————————-

Artikel door: Marja Lelieveld – Stierman De Leeuw

Het aanbod in heggenscharen bij Stierman De Leeuw is groot. We vinden altijd de juiste heggenschaar voor de professional. Oriënteert u zich alvast op onze website: https://www.stiermandeleeuw.nl/tuingereedschap/snoeien-2025/heggenscharen-202510

TIP: Vraag om een gratis demonstratie bij een van onze wederverkopers!