Het zijn nog geweldige dagen om lekker in de tuin te werken. De prachtige zomer is naadloos overgegaan in een prachtige herfst. “Maar ga nu niet te rigoureus in de tuin aan de slag”, waarschuwt hovenier Feitze Dijkstra.

Het najaar staat voor veel mensen synoniem aan het opruimen van de tuin, het winterklaar maken. “Daar is het ook tijd voor”, zegt Feitze Dijkstra, “maar doe alles wel op het goede moment, anders is de schade groot.” De hovenier uit Gorredijk adviseert tuiniers bijvoorbeeld de snoeischaar niet al te voortvarend ter hand te nemen. Er zijn ook planten en struiken die veel beter gedijen met een snoeibeurt in het voorjaar, na de bloei. Zoals de populaire rododendron. “Deze planten zitten in de herfst al vol knoppen. In de herfst snoeien betekent dan volgend voorjaar weinig bloemen.” Er zijn meer planten met vroege knoppen. Feitze adviseert daar goed naar te kijken.

Een andere reden om terughoudend te snoeien in het najaar is de vorstgevoeligheid van sommige planten. Feitze noemt het pampusgras als voorbeeld. “Door het dichte gras beschermt de plant zich als het ware zelf tegen de vorst. Maar dat gaat niet op als je het gras in de herfst wegknipt.” Bovendien geven deze siergrassen in de winter ook een mooi accent aan de tuin. Dijkstra is sowieso een voorstander van natuurlijker tuinieren. “Een tuin hoeft niet spic en span de winter in. Laat het blad in de perken eens liggen. Het vormt een natuurlijke voeding. Daar profiteert een tuin volop van. Opruimen van dat laatste blad kan ook nog wel in het voorjaar.”

De komende maanden is ook de tijd voor het snoeien van veel bomen. Hoveniers wachten daarmee tot het blad is gevallen. “Dat is namelijk een teken dat een boom tot rust komt. De sapstroom neemt fors af en dan kan een boom niet doodbloeden. Bovendien is de takkenstructuur in een boom zonder blad beter zichtbaar en dan kun je gerichter snoeien. Er zijn overigens ook bomen, zoals de berk en de esdoorn, waarbij de sapstroom in februari alweer op gang komt. Die mag je dus weer niet te laat snoeien.”

Het gazon hoeft voor de winter geen speciale behandeling. Een laatste kalkbemesting in oktober is voldoende. “Zorg wel dat het gras niet te kort de winter ingaat en houd het gazon bladvrij. Anders is er kans op verstikking van het gras.”

Terwijl zijn medewerkers volop met het tuinonderhoud bezig zijn, besteedt Feitze Dijkstra in deze periode zelf veel tijd aan het ontwerpen van tuinen voor volgend voorjaar. “Nu is het een mooie tijd om plannen te maken. Het aanleggen van tuinen en straatwerk kan gedurende de hele winter, met uitzondering van vorstperiodes. Nu plannen maken is straks uitvoeren. Bovendien geldt het lage 6% BTW-tarief nog tot 1 juli 2015. Aantrekkelijk genoeg om nog mee te nemen.”

www.feitzedijkstra.nl

Bron: Sa!