Koks hebben relatief de meest stressvolle baan. Ook artsen, leraren en managers hebben het zwaar. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het CBS. En hoveniers? Die hebben het veel makkelijker.

Werkagenda vol tot na de bouwvak

Wie momenteel een hovenier belt zou het niet zeggen. De meeste hoveniers zitten met hun werkagenda’s al vol tot de bouwvak en sommigen al ver daarna. De economie trekt aan. De huizenmarkt is weer volop in beweging en de tuinen verdienen massaal een metamorfose.

Stressvolle banen

Van de meest voorkomende beroepsgroepen van werknemers in Nederland ervaren koks, artsen, juristen en managers zakelijke en administratieve dienstverlening de hoogste werkdruk.

Koks vinden dat zij heel snel moeten werken, terwijl de werkdruk bij artsen, juristen en managers zakelijke en administratieve dienstverlening zich in belangrijke mate uit in heel veel werk moeten doen.

Lage werkdruk

De laagste werkdruk ervaren machinemonteurs, leidsters kinderopvang en onderwijsassistenten, kassamedewerkers, hoveniers, tuinders en kwekers, chauffeurs auto’s, taxi’s en bestelwagens en beveiligingspersoneel. Werknemers in de meeste van deze beroepen geven een lage score aan ‘extra hard werken’. Met behulp van multivariate analyses is onderzocht welke factoren een rol spelen bij verschillen in werkdruk tussen beroepen.

Lees hier het hele rapport op de site van het CBS.

Bron: CBS

Logo CBS