Het lijkt wel of de groene sector is wakker geschud. Alles en iedereen is in beweging. Of dit enthousiasme nou is aangewakkerd door de GardenExperience, of dat de hoveniers zelf inzien dat ze moeten veranderen, het maakt eigenlijk niet uit! Het enthousiasme en activiteiten van de hoveniers zeggen genoeg, het is tijd voor verandering!

Op de workshopavonden van TuinKeur merk ik het goed. Ondernemers die komen om te leren. Pen en papier mee, aandachtig luisteren en zich kritisch mengen in de interacties. Ook tijdens de pauze en na afloop merk ik een zeer proactieve houding. Ze willen leren, leren van mij, leren van TuinKeur, maar ook leren van elkaar. Veel hoveniers praten met elkaar en leren van elkaar. Er worden zelfs afspraken gemaakt om als concullega bij elkaar langs te gaan en van elkaar te leren.

Deze trend zie ik ook online terug. De bezoekersaantallen op www.hovenierszaken.nl zijn vergeleken met begin dit jaar verdrievoudigd. HovenierNederland (Zoover voor Hoveniers) werd zo goed bezocht dat de website dit nauwelijks aan kon. Op de diverse social media accounts zie ik steeds vaker en meer hoveniers. Sommigen zijn zo pro-actief dat ze mij attenderen op online ontwikkelingen.

De gehele branche is in beweging. VHG is heel actief in oa 6% BTW regeling en CAO onderhandelingen. Groenkeur presenteerde onlangs zijn visie op de toekomst met Groenkeur 2020. TuinKeur heeft de afgelopen 4 weken contact gehad met meer dan 200 hoveniers en de workshop tour wordt goed bezocht. Maar liefst 15 nieuwe gecertificeerde bedrijven afgelopen 2 weken. De Groene Sector is ook volop in ontwikkeling en beloofd een spektakel te worden.

Als online marketing specialist word ik zelf bijna gek van jullie hoveniers! De mailbox ontploft en de telefoon staat rood gloeiend. Hoveniers willen ook online aanwezig zijn, online ondernemen. En dat vind ik dan weer geweldig! Hier geniet ik van.

Met een moment van bezinning en een reflectie op de hoveniersbranche durf ik te stellen dat we goed bezig zijn met zijn allen. Het is niet altijd makkelijk, maar we gaan de crisis te lijf! Daarmee wil ik een ieder complimenteren die nu durft te veranderen.

Met vriendelijke groet,

theo_clevering_tcwebmaster

Theo Clevering
Online Marketing specialist in de groene sector.
www.tcwebmaster.nl