Volop advies bij Hoveniersdag in de Wouwse Tuinen

Op 27 september was het “DE Dag van De Hoveniers” en daar werd in Wouw in de Wouwse Tuinen ook veel aandacht aan gegeven.

De Wouwse Tuinen is een permanente expositieruimte voor 13 hoveniers uit de regio die daar ieder een eigen afgebakend deel van hebben ingericht waar te zien is wat ze o.a kunnen bieden op het gebied van tuinaanleg en inrichting.

De opzet van de Wouwse Tuinen is uniek in Nederland werd ons verteld want nergens anders hebben zo’n groot aantal hoveniers zich bij elkaar gevoegd op één terrein. Ze benadrukken dat ze elkaars collega’s zijn en ook wel elkaars concurrenten maar dat ze er van uitgaan dat ze elkaar kunnen aanvullen met diensten aan de klanten en zodoende het hebben aangedurfd om zich op deze wijze te presenteren.

De open dag was opgezet om aan het publiek de gelegenheid te bieden direct in contact te treden met de deelnemende hoveniers en hen om raad en advies te vragen omtrent alles wat met een tuin te maken kan hebben.

De deelnemende hoveniers hoorden we niet klagen vanwege de wat minder florisante economische tijden want ze hebben desondanks allemaal voldoende werk en ze kunnen wat je zo fraai noemt “werk bij werk” houden.

Dat neemt niet weg dat ze wel merken dat de mensen langer nadenken over het besteden van geld aan de tuinen. Maar als puntje bij paaltje komt dan wordt er toch geinvesteerd in de tuin .
Er is wel een trend merkbaar hoorden we, dat men streeft naar tuinen die weinig onderhoud vragen. Men wil van de tuin genieten en er niet al te veel in transpireren omdat er zo hard in gewerkt moet worden.
De hoveniers benadrukken wel dat ze niet alleen betrokken zijn bij de advisering en de aanleg maar ook vaak worden ingeschakeld bij het groot onderhoud. Dat is ook verstandig zeggen ze want op die manier blijft de tuin zoals men die bij de aanleg voor ogen heeft ook de gewenste vorm krijgen en vooral houden.

Het was een interessante dag en wanneer men er niet bij kon zijn dan is het goed om te weten dat De Wouwse Tuinen aan Donkenweg nr 7 in Wouw ook op andere dagen te bekijken is.
www.dewouwsetuinen.nl