Krachtigste kettingzaag

Husqvarna presenteert haar krachtigste 70cc kettingzaag ooit. De nieuwe kettingzaag 572 XP is vanaf begin 2018 verkrijgbaar en is het topmodel van de nieuwe generatie kettingzagen met benzinemotor. De nieuwe standaard van de Zweedse producent wordt gevormd door 12% meer zaagcapaciteit, meer vermogen per kg, 20% betere koelcapaciteit en sterkere luchtfiltering in vergelijking met bestaande modellen. In combinatie met het vernieuwde AutoTune-systeem en de innovatieve X-cut zaagketting zijn de prestaties van de nieuwe kettingzagen ongeëvenaard. Ook onder natte omstandigheden, op verschillende hoogtes en in alle klimaatzones.

Meer zaagcapaciteit

Zelfs bij het gebruik van lange zaagbladen behaalt de Husqvarna 572 XP 12% meer zaagcapaciteit dankzij meer vermogen en betere koeling. Het maximale toerental van de nieuw ontwikkelde motor is hoger ten opzichte van de vorige generatie kettingzagen. De motor reageert bovendien sneller wanneer het toerental wordt opgevoerd of verlaagd. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat een boomstam sneller van takken kan worden ontdaan.

Meer vermogen

Het slimme ontwerp van onder meer de krukas en de geluidsdemper alsmede een betere gewichtsverdeling in de machine resulteert tot een optimaal vermogen per kg. Het totale gewicht is 6,6 kg met een vermogen van 4,3 kW. Dat is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de huidige generatie kettingzagen. De nieuwe 572 XP heeft een 20% grotere koelcapaciteit onder meer dankzij een innovatief hitteschild en een geoptimaliseerde luchtstroom. Het zogenoemde ‘soft cut out’-systeem vermindert de inwendige druk in het motorblok zodat het over zijn toeren draaien voorkomen wordt. De nieuwe motor zorgt voor meer vermogen, betere prestaties en een langere levensduur.

Goede filtering

Het luchtfilter van de 572 XP heeft een groter oppervlak voor een lange gebruiksduur. Je hoeft daarom het filter minder vaak te reinigen. Door het verbeterede afdichtingssyteem komen bovendien schurende deeltjes niet in de verbrandingskamer en gaat de motor langer mee.

Automatische afstelling

Het gepatenteerde AutoTune-systeem heeft een nog snellere aanpassing van het lucht-brandstofmengsel. De carburator wordt steeds automatisch afgesteld waardoor je gewoon kunt doorwerken ongeacht veranderende zaagomstandigheden. Daarnaast zorgt het systeem voor een flinke emissiebeperking en is de motor beter beveiligd tegen oververhitting.

X-Cut zaagketting

De nieuwe generatie kettingzagen zijn standaard voorzien van een X-Cut ketting. De ketting bestaat uit vijf onderdelen: beiteltand, verbindingsschakel, veiligheidsschakel, aandrijfschakel en klinknagel. Ze zijn zorgvuldig verbonden tot een trillingsarme zaagketting die minder vermogen vergt van de machine dan standaard zaagkettingen. De X-cut garandeert langdurige scherpheid, hoog zaagrendement, uitstel van tussentijds spannen en een hoge mate van duurzaamheid.

Extra’s

De nieuwe generatie kettingzagen van Husqvarna hebben daarnaast de volgende kenmerken:

  • Het anti-trillingsysteem vermindert de vermoeidheid van armen en handen
  • De brandstof- en oliedop zijn eenvoudig te openen en te sluiten zelfs met winterhandschoenen
  • De luchtinjectie filtert 98% van het stof
  • Een betere spaanuitwerping voorkomt verstopping
  • De voorste beugelgreep zit 10 mm dichter bij het zwaartepunt voor een betere controle
  • Er zijn optionele verwarmde handgrepen voor gebruik van de kettingzaag in een koude omstandigheden
  • Er is een slijtvaste velrichting lijn ingegoten in de machinebehuizing
  • Er is een rubberen greepbekleding voor een veilige en goede grip
  • Er is een transparante brandstofpeilindicator

Verkrijgbaarheid

Op donderdag 17 augustus 2017 heeft Husqvarna de nieuwe generatie kettingzagen gepresenteerd tijdens de Fortsmesse Luzern, de internationale bosbouwbeurs in Zwitserland. Vanaf het voorjaar van 2018 zijn de nieuwe kettingzagen verkrijgbaar in Nederland. De verkoopadviesprijs voor de Husqvarna 572 XP bedraagt € 1.090,08 (exclusief btw). Kijk voor meer informatie en een dealeroverzicht op www.husqvarna.nl.

Bron: Husqvarna

Husqvarna logo