Husqvarna start proef met zelfrijdende maaimachines

door | 11 nov 2019 | Hoveniersbranche

De Zweedse producent Husqvarna presenteert een doorbraak voor de groenprofessional op gebied van autonomie en connectiviteit: zelfrijdende maaimachines. Het doel van deze zogenoemde Husqvarna Autonomous Operation is om productiviteit, efficiëntie en veiligheid sterk te verhogen. Meerdere maaimachines worden aangestuurd met de Husqvarna EPOS-technologie (satellietnavigatie). De autonome machines bieden uitkomst voor risicovolle en moeilijk bereikbare locaties zoals luchthavens, zonneparken en hellingen. Husqvarna heeft drie proeven opgezet om het systeem te verfijnen voor de officiële introductie in 2021.

Virtuele grenzen
De Husqvarna Autonomous Operation maakt gebruik van de nieuwe Husqvarna epos-technologie, een bijzonder accuraat satellietnavigatiesysteem met real-time positionering op 2-3 centimeter nauwkeurig. Met de EPOS-technologie kan de maaimachine navigeren in een gebied dat met virtuele grenzen is afgebakend. De operationele efficiëntie wordt verhoogd dankzij de mogelijkheid om de machines 24/7 in te zetten.

Vliegvelden
In de eerste uitvoering van de Autonomous Operation wordt gebruik gemaakt van de nieuwe Husqvarna Hybrid Rider P 535HX. De huidige testlocaties zijn de Zweedse luchthavens Jönköping Aontvangen en Örnsköldsvik. Binnenkort zal Husqvarna de proef uitbreiden naar vliegveld Bromma. Om autonome oplossingen verder te verkennen en te ontwikkelen, heeft Husqvarna onlangs geïnvesteerd in het Noorse bedrijf Yeti Snow Technology, een leverancier van zelfrijdende sneeuwruimers. Dit opent de mogelijkheid voor gecombineerde onderhoudsaanbiedingen aan luchthavens over de hele wereld.

Veilig
De Autonomous Operation maakt de operationele veiligheid optimaal door het risico op menselijke fouten te minimaliseren. Het systeem biedt ook objectanalyse en voorkomt botsingen door onafhankelijke sensoren die werken met cameras, radars en ultrasone technologie. Als extra veiligheidsmaatregel kan een operator het systeem overschrijven met een hands-on afstandsbediening.

Milieuimpact
Adam Tengblad, directeur Autonome Systemen bij Husqvarna: “Satelliettechnologie opent nieuwe mogelijkheden voor onze Industrie en biedt nieuwe oplossingen voor groen professionals. Deze end-to-end oplossing zal de gebruiker ten goede komen door een verhoogde productiviteit, veilgheid en efficiëntie voor het beheer van grote en moeilijk bereikbare gebieden. De hybride-aandrijving die in de proeven wordt gebruikt, draagt bovendien bij tot een afname van de totale milieu-impact.”

De Husqvarna Autonomous Operation zal gedurende 2020 in verdere testtoepassingen werken en is volledig beschikbaar als end-to-end oplossing voor geselecteerde markten door 2021

Misschien vind je dit ook interessant
Interview over TuinKeur pro

Interview over TuinKeur pro

Een tijdje terug sprak ik een hovenier die enthousiast over zijn werk vertelde en zijn bedrijfsvoering. Hij vertelde dat hij meer tijdswinst had door gebruik te maken van het automatisering software van TuinKeur. Ik was benieuwd...