‘Kans voor eetbare vaste planten’

door | 10 nov 2018 | Hoveniersbranche

Voor de vasteplantensector ligt er volgens Wouter Bouman, initiatiefnemer van dakakker in Schiedam, nog kansen om in te spelen op de populariteit eetbare planten uit de tuin. Dit zei Bouwman onlangs op een bijeenkomst van Perennial Power in The Green House in Utrecht.

Bauman is ‘dakboer’ van een dakakker in Rotterdam, een moestuin bovenop een dak van twintig meter hoog in Het Schieblock langs de Schiekade in Rotterdam. Momenteel worden er op de daktuin naast groenten en fruit vooral eenjarige eetbare plantjes gezaaid. De kennis dat er ook een heel aantal vaste planten is die ook eetbaar zijn en goed te gebruiken zijn in gerechten, ontbreekt.

Suggesties eetbare planten

De teeltomstandigheden op het dak zijn vergelijkbaar met een mediteraan klimaat: zeer droog en veel wind. Daarom worden er veel kruiden als munt en citroenverbane gekweekt. Maar uitbreiding met eetbare vaste planten ziet Bouwman wel zitten. “De eetbare bloemen zijn bij ons het meest populair, zo’n effect verwacht ik dan ook van eetbare vaste planten.” Op de bijeenkomst gaf hij aan er voor open te staan planten van kwekers uit te proberen op de dakakker. “We zijn nog steeds aan het uit proberen wat er goed groeit op het dak.” Van kwekers kreeg hij alvast een paar suggesties. Zo is Acorus calamus een vaste plant en het blad smaakt naar anijs en de bladeren van het knolgewas Tulbaghia hebben een zachte knoflooksmaak.

Makkelijke moestuinplanten

Perennial Power ziet zelf ook potentie in meer aandacht voor eetbare vaste planten. Dit jaar wijdde ze er een persbericht aan en dit werd onder andere opgepakt door het blad Happinez. Volgend jaar heeft ze het onderwerp weer op de rol staan en ligt de aandacht op een makkelijke moestuin met vaste planten.

 

Bron: Greenity

Misschien vind je dit ook interessant
Nieuwbouw Intratuin Emmeloord

Nieuwbouw Intratuin Emmeloord

In Emmeloord gaat wat moois gebeuren want Thermoflor kreeg van Stef en Joost Munsterman de opdracht om het tuincentrum in de Noordoostpolder ingrijpend te verbouwen. Het grootste deel van de oude Venlokassen maken plaats voor moderne hoge Venlobouw én een breedkap-kas...