Het seizoen van de stormen zal niet lang op zich laten wachten. Een goede voorbereiding is het halve werk. Heb je de juiste kettingzaag, heb je voldoende en scherpe zaagkettingen in huis? Een klant gaat tenslotte niet wachten met het opruimen van omgewaaide bomen tot jij je zaakjes op orde hebt.

Je bent al voorzien?

Heel goed. Staat de ketting goed gespannen? Is deze voldoende gesmeerd? Of  heb je een kettingzaag die voorzien  is van een automatische kettingsmering? Zijn je kettingen ook scherp? Het moment waarop je merkt dat het zagen niet meer zo soepel loopt en het niet meer zo makkelijk gaat, is het moment waarop de tanden geslepen moeten worden. Dit is een karwei dat regelmatig moet gebeuren. Slijp je zelf of besteed je dat uit?

Markusson slijpmachines zijn in sommige gevallen een hele goede overweging. Gebruiksvriendelijke machines die het mogelijk maken om eenvoudig je eigen zaagkettingen te slijpen. De meest verkochte machine is de Grindomatic V12, maar de Triplematic kent een sterke afzetgroei. Beide machines werken bijna automatisch en kunnen vrijwel elke zaagketting aan. De Grindomatic V12 is eenvoudig te vervoeren, heeft een handzaam formaat en werkt ook op een accu 12V. Hierdoor is het mogelijk om deze machine ook mee te nemen naar de werklocatie. Een prima machine voor een hoveniersbedrijf.

Aantrekkelijke prijzen

Zaagkettingen, zaaggeleiders, vijlen en aandrijfwielen zijn er in vele soorten en maten. Natuurlijk is Oregon het meest verkochte merk voor deze productgroepen. Nu zult u als hovenier niet zo vaak een Harvester zaagketting nodig hebben, maar zelfs daarin is het aanbod van Stierman De Leeuw groot. Begrijpelijk omdat Stierman De Leeuw de importeur voor Nederland is van het merk Oregon.

Omdat de keuze zo groot is adviseren wij je om je eens te oriënteren op onze website. Indien nodig klinken wij de kettingen ook nog voor je.

Toe aan iets nieuws?

Wat voor soort werk heb je het meest voor je kettingzaag? Of varieert dat nogal? In dat geval heb je het meest aan een kettingzaag met een blad van 35 tot 40 cm. Een zogenoemde all-round zaag. Er zijn natuurlijk veel grotere zagen te koop, maar die zijn in het gebruik niet altijd even handig en wellicht heb je die als hovenier niet nodig.

De aanschaf van een snoeizaag kun je ook overwegen. Maar die gebruik je vooral voor ‘kleinere klussen’.  Voor grote bomen of grotere hoeveelheden zaagwerk is een snoeizaag minder geschikt.

Als hovenier kun je kiezen uit een kettingzaag op benzine (wat veelal een mengsmering) of een kettingzaag op accu. Wanneer je kiest voor een accuzaag heb je een hogere investering bij de aanschaf maar dit verdien je snel terug. Je kunt vanwege het beperkte geluid veel vroeger starten met zagen, kunt langer doorgaan en je hebt geen kosten van brandstof en onderhoud. Bovendien hoef je niet bang te zijn dat je per ongeluk een verkeerde mengsmering gebruikt en jouw machine het begeeft.

Goede kettingrem

Let vooral ook op het trillingsniveau van de machine die je aanschaft. Je wilt natuurlijk niet belast worden met fysieke klachten, omdat je met een kettingzaag hebt gewerkt. Nog veel belangrijk is het dat je controleert of de kettingzaag een goede kettingrem heeft. Dit is belangrijk omdat, wanneer de punt van de kettingzaag een hard object raakt, er een terugslag ontstaat. De zaag kan dan in jouw richting terugslaan. Natuurlijk is het beste advies om nooit met de punt van de zaag te zagen, maar daarna is het beste advies een kettingzaag met een goede kettingrem. Deze rem zorgt er voor dat de ketting wordt vertraagd en soms zelfs stilgezet.

Kettingzaag de spotlight

Wanneer je als hovenier kiest voor een nieuwe kettingzaag, willen we je toch graag attenderen op een paar machines die veel verkocht worden aan collega hoveniers. Kijk eens naar de accukettingzaag EGO CS 1600E, de Pellenc Snoeizaag M12 en de Jonsered CS2125T. Onderling niet vergelijkbare machines, maar wel allemaal toppers.

Voor welke kettingzaag kies jij

Beschermende kleding

Wij willen niet de wijsneus uithangen, maar denk je er aan dat je altijd zaagkleding en -schoeisel aan doet? En natuurlijk zaaghandschoenen en een veiligheidshelm met vizier. Je wilt tenslotte geen stukjes hout in je ogen krijgen!

—————————————————-

Bron: Stierman De Leeuw

Stierman De Leeuw biedt een beperkt assortiment van persoonlijke beschermingsproducten, maar ons zusterbedrijf Safety Centre. Wellicht vind je het interessant om ook eens op de site van Safety Centre te kijken.

Mogen wij je alvast een heel fijn najaar wensen? Een najaar, waarin je nog heel veel tuinonderhoud kunt uitvoeren, maar ook de ‘eerste hulp bij stormschade’ kunt zijn.