Door de klimaatverandering valt steeds vaker veel regen in korte tijd.

Een normale regenbui zorgt voor ongeveer 3 mm neerslag per uur. Maar bij een wolkbreuk kan zomaar 60 mm regen per uur vallen. Dat is meer dan wat er soms in een maand valt. Riolen en tuinen kunnen deze hoeveelheden vaak niet adequaat verwerken. Gevolg: overstroomde straten, grote plassen en verzopen plantjes in je tuin!

De oplossing: horizontale infiltratieplaten

De meeste afwateringsmogelijkheden zijn kostbaar en ingewikkeld, dus vinden hoveniers het soms lastig om er met hun klant over te beginnen. De gemiddelde tuin is niet zo groot en een woningeigenaar bepaalt graag zélf wat hij met zijn/ haar tuin doet, niet een vingerheffende overheid.

André Pes ( ACO): “Laatst vertelde een hovenier mij over een gesprek met een klant. Die hoorde tijdens de ‘Tegeltaksdiscussie’ voor het eerst dat afwateren zijn eigen verantwoordelijkheid is. Maar hij vermoedde dat het allemaal erg duur en ingrijpend zou zijn. Hij zag er enorm tegenop dat zijn tuin op de schop zou moeten. Totdat deze hovenier ACO EasyGarden RainBloxx (horizontale infiltratieplaten) voorstelde. Deze zijn gemaakt van hydrofiel steenwol, dat water opneemt. Daardoor kan zo’n plaat per vierkante meter tot 60 liter water opnemen en weer afgeven in de ondergrond.”

ACO InfiltrationLine 100 x 100 x 6 cm

ACO InfiltrationLine 100 x 100 x 6 cm

Infiltratieplaten zijn lichtgewicht en kunnen, zonder de tuin overhoop te halen, horizontaal onder terras en tuin worden aangelegd. Het bijzondere aan deze oplossing is dat planten en heesters in droge perioden grondwater kunnen opzuigen door het infiltratie-element heen. Ze kunnen dus onder het terras, maar ook in de tuin worden toegepast

Bron: ACO