Biedt kunstgras wel echt het gemak wat het belooft? Kan ik nog barbecueën op mijn gazon en wat gebeurt er als ik er een zwembad voor mijn kinderen opzet? Allemaal vragen die wellicht in uw hoofd rondspoken als u twijfelt om wel of geen kunstgras te kopen. Wij hebben de clichés over kunstgras voor je op een rijtje gezet. Zijn het fabels of feiten?

‘’Met kunstgras hoef ik nooit meer iets aan mijn gazon te doen!’’ – grotendeels een feit

Dit klopt gedeeltelijk. Met kunstgras heb je veel minder omkijken naar je gazon dan met echt gras. Is gras maaien niet jouw favoriete klusje? Met kunstgras hoef je nooit meer te maaien, het onkruid te wieden of het gazon te besproeien op iedere warme zomerdag. Echter moeten we eerlijk zijn over het onderhoud. Kunstgras is namelijk niet helemaal onderhoudsvriendelijk. Je zult het af en toe moeten borstelen, wanneer het bijvoorbeeld plat is gedrukt door een zwembad. Dit is lang niet zoveel werk als het gras maaien, waardoor we dus kunnen stellen dat je inderdaad bijna nooit meer iets aan je kunstgras gazon hoeft te doen.

‘’Echt gras is veiliger dan kunstgras’’ – een fabel

Veel mensen twijfelen of kunstgras wel veilig is, terwijl dit toch echt zo is. Wanneer je graag de barbecue aansteekt, is er veel minder brandgevaar met kunstgras dan met echt gras. Vonken zullen het kunstgras gazon niet in brand zetten, terwijl echt gras bij een flinke vonk vlam kan vatten. Kunstgras maakt het tevens voor honden of andere huisdieren onmogelijk om een gat te graven in het gras, waardoor er geen kuilen meer in het gazon kunnen komen. En spelende kinderen op het kunstgras? Die vallen zachter dan wordt verwacht bij kunstgras. De kunstgrassprieten schuren wellicht wat meer, maar de ondergrond is zachter dan bij echt gras, waardoor de val minder hard aanvoelt.

kunstgras_4 kunstgras_1 kunstgras_2 kunstgras_3

‘’Kunstgras lijkt op echt gras’’ – een feit

Kunstgras kan inderdaad de uitstraling van echt gras hebben. Echter moet je dan wel kiezen voor kwalitatief kunstgras. Tijdens de productie van kunstgras wordt bepaald wat de dikte en de hoogte van de grassprieten is en of het kunstgras één kleur krijgt of dat er verschillende kleuren gemengd worden, voor een meer realistische uitstraling. Kunstgras kan dus wel degelijk op echt gras lijken, maar denk niet dat je voor € 5,- per m² realistisch kunstgras koopt.

‘’Kunstgras blijft altijd zijn mooie uitstraling behouden’’ – grotendeels een feit

Waarom is dit grotendeels een feit? Kunstgras heeft inderdaad een mooie uitstraling. Of het nu slecht weer is geweest of al dagenlang de felle zon op het gazon schijnt. Het gras blijft altijd groen. Echter moet er wel rekening mee worden gehouden dat kunstgras niet meer aangroeit. Zit er een kale plek in het kunstgras gazon, dan zal dit ook een kale plek blijven, terwijl echt gras weer aangroeit. Een ander voorbeeld is vogelpoep, dat in kunstgras niet verteerd wordt, waardoor je het zelf zal moeten verwijderen.

‘’Kunstgras is duur‘’ – een fabel

Kunstgras hoeft helemaal niet duur te zijn. De aanschafwaarde ligt weliswaar hoger dan bij gewoon gras, maar na de aanschaf zijn de (onderhoud)kosten veel lager dan bij echt gras. Het goedkoopste kunstgras is te koop vanaf circa € 5,- per m² en dit kan oplopen tot € 20,- m² voor kunstgras van een zeer hoge kwaliteit. Het verschil met het aanschaffen van echte graszoden van circa € 1,50 m² is dus inderdaad groot. Echter bespaar je op de iets langere termijn direct met een kunstgras gazon. Je hoeft het niet meer te bezaaien, te bemesten en te besproeien. Liters water over het gazon sproeien is dus verleden tijd met kunstgras.

De investering in kunstgras haal je er op de langere termijn dus gemakkelijk uit!

kunstgras_be

bron: kunstgras.be