Arnhem, 12 mei 2017 – 70% van de Nederlandse tuinbezitters houdt er bij het tuinieren geen rekening mee dat zij in een grondwaterbeschermingsgebied wonen, blijkt uit onderzoek van Kantar Public (voorheen TNS NIPO) in opdracht van drinkwaterbedrijf Vitens. Bijna de helft gebruikt dan ook chemische bestrijdingsmiddelen in de tuin. Dat is zorgelijk, want deze stoffen komen uiteindelijk in het grondwater terecht waarvan het drinkwater gemaakt wordt. Vitens en de Provincie Gelderland zijn daarom vandaag samen gestart met de publiekscampagne ‘Bescherm je drinkwater’ om de bewoners van Gelderland bewust te maken van hun invloed op het grondwater.

Zuiveren is niet duurzaam

Vitens treft in bijna 60% van de Gelderse grondwaterbronnen minieme sporen van bestrijdingsmiddelen aan. 10% hiervan is afkomstig van vervuiling door particulieren. Vitens wil inwoners bewust maken dat zij kunnen bijdragen aan het beschermen van de drinkwaterbron. Daarom vragen de provincie Gelderland en het drinkwaterbedrijf Vitens het gebruik van bestrijdingsmiddelen te beperken. “Voor het verwijderen van bestrijdingsmiddelen uit grondwater is veel energie nodig. Dat is niet duurzaam. Als we allemaal een klein beetje bewuster met onze omgeving omgaan helpt dat al enorm. Wat niet in het grondwater terecht komt, hoeven we er ook niet uit te halen” aldus Lieve Declercq, directievoorzitter van Vitens. Ook volgens gedeputeerde Josan Meijers is schoon grondwater iets om heel zuinig op te zijn: “Water is een eerste levensbehoefte. We vinden het zo vanzelfsprekend dat we het hebben, en dat het schoon is, maar dat is het echt niet.”

Rietjes maken duidelijk dat Gelderlanders op hun eigen drinkwater wonen

Ongeveer 115.000 Gelderlanders wonen bovenop hun eigen drinkwaterbron. Om bewoners van grondwaterbeschermingsgebieden bewust te maken van hun invloed op de kwaliteit van het drinkwater plaatst Vitens gedurende de campagneperiode reusachtige rietjes in Arnhem, Druten, Nijmegen en Dieren. Deze verbeelden dat het water in de grond de bron van ons drinkwater is.

Inleveractie bestrijdingsmiddelen bij Intratuin

Om het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de tuin terug te dringen werkt Vitens in deze campagneperiode samen met Intratuin Arnhem. Alle inwoners van het grondwaterbeschermingsgebied mogen vanaf vandaag gedurende een drietal weekenden hun bestrijdingsmiddelen inleveren bij Intratuin Arnhem en ontvangen in ruil hiervoor kosteloos een voegenborstel als alternatief voor gebruik in de tuin.

Data van de inleveractie bij Intratuin zijn:

12, 13 en 14 mei 2017, tussen 12.00 uur en 17.00 uur.
25, 26, 27 en 28 mei 2017, tussen 12.00 uur en 17.00 uur.
16, 17 en 18 juni 2017, tussen 12.00 uur en 17.00 uur.

Doe de postcodecheck

Om te controleren of u in een grondwaterbeschermingsgebied woont is er een postcodecheck beschikbaar op www.beschermjedrinkwater.nl De campagne in de Provincie Gelderland duurt tot en met augustus 2017.

Bron: Vitens