Laat je niet verrassen

door | 28 feb 2019 | Hoveniersbranche

Door het zachte weer ligt de natuur ongeveer drie weken voor op het gemiddelde. Delphy waarschuwt kwekers zich niet te laten verrassen. “Voor je het weet, kun je in tulp geen kunstmest of Roundup meer gebruiken.”

De hogere temperaturen van de afgelopen week en het weekeinde ervoor en de temperaturen die er komend weekend aankomen, maken dat alles flink groeit. Kwekers laten zich hopelijk niet verrassen door een snelle opkomst van het gewas. Teeltadviseur Guus Braam: “Kwekers zijn aardig alert. Vorig jaar was natuurlijk ook vroeg en toen kregen we er later nog die vorst overheen.”

Kunstmest strooien

Tulpenkwekers moeten snel zijn, willen ze nog kunstmest strooien of Roundup gebruiken. Bij een enkel puntje van het gewas boven de grond is dit nog geen ramp, maar als het blad bijvoorbeeld al wat gespreid is, is kunstmest geven lastiger.

Losdekken in hyacint

Bij hyacint zijn de meeste bedrijven net klaar met het losdekken. Hier en daar komt het voor dat de hyacinten al ver in het stro stonden. Bij machinaal het dek eraf halen is er dan kans op beschadiging van de toppen. “Bij vroege soorten zoals ‘Anne Marie’ zal dat eerder zijn dan bij latere soorten.” Wanneer de punten van de hyacint beschadigd zijn, moeten kwekers daar goed op inspelen met de vuurbestrijding, is Braams advies.

Hoop op nat voorjaar

De teeltadviseur hoopt op een nat voorjaar omdat het grondwater her en der echt nog moet herstellen van de droge zomer van 2018. “Normaal gesproken wordt de grondwaterstand in de winter weer hersteld middels een neerslagoverschot. Maar tot nu toe gebeurt dit niet.” Wanneer dit weerbeeld niet verandert, kan volgens Braam hier en daar, en dan voornamelijk op de hoger gelegen zandgronden, de vochtvoorziening van het gewas een probleem gaan worden. “In maart en april moeten de gladiolen en de lelies daar weer de grond in.”

 

Bron: Greenity

Misschien vind je dit ook interessant
Nieuwbouw Intratuin Emmeloord

Nieuwbouw Intratuin Emmeloord

In Emmeloord gaat wat moois gebeuren want Thermoflor kreeg van Stef en Joost Munsterman de opdracht om het tuincentrum in de Noordoostpolder ingrijpend te verbouwen. Het grootste deel van de oude Venlokassen maken plaats voor moderne hoge Venlobouw én een breedkap-kas...