Groep 6 van OBS de Springschans wint nationale bloembollencampagne 

Presentator Lodewijk Hoekstra zet groep 6 van OBS De Springschans in het zonnetje met de Gouden Bloembol 2015. “De keuze was niet makkelijk want de concurrentie was groot” vertelt Lodewijk. Er zijn honderden foto’s en video’s van schooltuinen uit heel Nederland ingezonden. Vanaf het plantmoment in september tot en met het bloeien in het voorjaar. Het enthousiasme van de kinderen en juf Alja, in combinatie met de prachtig bloeiende schooltuin, is de reden om De Springschans uit Petten als winnaar aan te wijzen.

Bubs4Kids

Samen met 200 andere klassen schreef groep 6 van OBS De Springschans zich vorig jaar september in voor Bulbs4Kids. Dit is een nationale bloembollencampagne gericht op het basisonderwijs. Alle deelnemende klassen ontvingen een Bulbs4Kids pakket met bloembollen, boekjes, stekers en schepjes. Hiermee maakten zij op een laagdrempelige, spannende manier kennis met de natuur. Aan deelname zat een foto- en videowedstrijd verbonden om het planten van de bollen nóg spannender te maken! Alle deelnemers maakten daarmee kans op de Gouden Bloembol 2015.

Buurt in de ban

Gouden BloembolOp het schoolplein prijkt een ronde perk met kleurrijke narcissen, tulpen en blauwe druifjes. “De kinderen hebben erg hun best gedaan om het zo mooi te krijgen” vertelt juf Alja de Hond. “Ieder jaargetijde kaarten we het onderwerp bloembollen aan en doen we verschillende opdrachten. De eerste opdracht was het maken van een bloembollen ontwerp voor de schooltuin.” De 9-jarige Lisa Ekkerman maakte de allermooiste. Met dit ontwerp ging de klas aan de slag. Ouders en buren raakten ook in de ban van bloembollen, spontaan kreeg de klas extra bloembollen en potgrond. “De kinderen vonden het leuk, vooral om zelf bloembollen in de grond te planten.” aldus juf Alja.

Kinderen onder de indruk

De kinderen uit groep 6 spelen vol energie en adrenaline buiten. Ze kijken uit naar de prijsuitreiking dat na het buitenspeelkwartier zal plaatsvinden. Niemand minder dan Lodewijk Hoekstra gaat dit doen. Als Lodewijk de klas binnen komt is iedereen stil. Onder de indruk vergeten ze plotseling wat ze allemaal hebben geleerd als Lodewijk nieuwsgierig een aantal vragen stelt “Wanneer plant je bloembollen” en “Hebben bloembollen voedsel nodig?” Hij maakt een grapje en daarmee wordt het ijs gebroken. De antwoorden barsten los “In het najaar!” en “Nee, het voedsel zit in de bol zelf.”

Hét moment

“De schooltuin staat nu vol bloeiende voorjaarsbollen. Wisten jullie dat er ook bloembollen bestaan die in de zomer bloeien?” vraagt de organisatie van Bulbs4Kids aan de klas. Enthousiast ontvangen alle kinderen een zakje met zomerbollen zoals gladiolen en anemonen, om in hun eigen tuin te planten. En dan is het moment daar. Lisa Ekkerman wordt naar voren geroepen door Lodewijk. “Uit alle inzendingen van 200 klassen hebben jullie, groep zes van OBS De Springschans, de Gouden Bloembol gewonnen. Van harte gefeliciteerd!” aldus Lodewijk. Samen met haar klasgenootjes en juf Alja gaat Lisa op de foto. En als kers op de taart krijgt iedereen een persoonlijke handtekening van Lodewijk.