Woensdag 6 november is in De Tuinen van Appeltern de modeltuin opgeleverd volgens het VHG-concept ‘De Levende Tuin’. Dit gebeurde tijdens de pers- en expertdag rond ‘Het Vergeten Tuinseizoen’ dat De Tuinen van Appeltern organiseerde in samenwerking met Wageningen University. In de modeltuin komen alle aspecten van een levende tuin op een overzichtelijke en toegankelijke manier samen.

De modeltuin is in opdracht van VHG Vakgroep Hoveniers en in samenwerking met De Tuinen van Appeltern ontwikkeld. Het ontwerp is aangeleverd door de VHG Vakgroep Hoveniers, zij vormde een begeleidingscommissie die bestond uit de volgende personen, de heren N. Wissing, J. Keepers, J. Pouwelse, A. Kuidersma en R. Maaskant. De Tuinen van Appeltern verzorgde de realisatie. “Een levende tuin is een tuin waarin je de natuur kunt zien, voelen, horen, ruiken en proeven”, legt VHG vakgroepsecretaris Richard Maaskant uit. “Dat willen we heel concreet aan het publiek overbrengen, naast alle papieren en digitale informatie die erover beschikbaar is. In deze modeltuin worden alle zintuigen geprikkeld. De Tuinen van Appeltern is daarvoor de geschikte locatie.”

Themacirkels
De tuin bestaat uit vijf cirkels. Elke cirkel heeft zijn eigen thema: ‘goed voor kleine dieren’, ‘een tweede leven’ (over hergebruik van materiaal en planten), ‘proeven en ruiken’, ‘een langer leven’ (duurzaamheid) en ‘beter voor ons allemaal’ (duurzaamheidaspecten). Het ontwerp van de tuin is een coproductie van VHG Vakgroep Hoveniers en De Tuinen van Appeltern. De oplevering van de tuin vond gisteren plaats, door een openingshandeling verricht door de voorzitter van de VHG Vakgroep Hoveniers, de heer J. Wisman (links op de foto). Op 1 maart 2014 wordt de tuin officieel geopend en is deze toegankelijk voor publiek.

Promotie onder consumenten
Uit tuinbelevingsonderzoek is gebleken dat consumenten graag iets met duurzaamheid in hun tuin willen, maar dat ze geen idee hebben van wat er allemaal zou kunnen. Om op die behoefte aan te haken, heeft VHG Vakgroep Hoveniers in 2009 het concept van De Levende Tuin ontwikkeld. Dit concept helpt de hoveniers, aangesloten bij Branchevereniging VHG, om op de wensen van de consument in te spelen en daarmee de leefomgeving verder te vergroenen. Dit jaar is VHG gestart om alle mogelijkheden van De Levende Tuin ook bij consumenten onder de aandacht te brengen. Dat gebeurt onder andere via items in lifestyleprogramma’s op tv en advertenties en artikelen in diverse consumentenbladen. Ook is er een eigen Facebookpagina ‘Lang Levende Tuin’.

Bron: VHG