Op zaterdag 18 januari 2014 is in hartje Amsterdam de aftrap gegeven voor het nieuwe tulpenseizoen. Vanaf ’s ochtends  7.00 uur werd er met man en macht gewerkt aan de reusachtige pluktuin op de Dam met meer dan 200.000 tulpen. De pluktuin was dit jaar vormgegeven door kunstenaar GabyGaby en stond in het teken van de Hollandse actieheld ‘Tulipman’. Vanaf een loopbrug had het publiek goed zicht op het bloeiende tulpenmozaïek. Om 13.00 uur opende de kunstenaar samen met de Amsterdamse wethouder en loco-burgemeester Eric Van der Burg de pluktuin. Het unieke evenement werd bezocht door naar schatting 15.000 mensen en trok aandacht van veel nationale en internationale media. Nationale Tulpendag wordt voor het derde jaar op rij georganiseerd door Tulpen Promotie Nederland (TPN) en heeft tot doel de consument te attenderen dat er weer volop tulpen te koop zijn.

20142801_tulpendag2
Kunstenaar GabyGaby (links) en Amsterdamse wethouder Eric van der Burg (rechts). In het midden tulpenkweker en voorzitter van TPN Arjan Smit.

Tulpenkweker en voorzitter van TPN Arjan Smit: “We zijn zeer trots op wat wij hier met z’n allen neer hebben gezet. Een fantastische start van het tulpenseizoen. Het is ook geweldig dat zoveel mensen hebben meegewerkt achter de schermen. Bijvoorbeeld De Wit Transport, Varga & Beemster en Van Straalen de Vries die zaterdagochtend in alle vroegte de tulpen naar de Dam hebben vervoerd. Fantastisch. Maar wij bedanken ook voor de medewerking van Floraholland, Bloemenbureau Holland en Hobabo.” De Vereniging Bloemist-Winkeliers (VBW) houdt vanaf 18 januari ‘Mijn Bloemist Tulpenweken’ en zet de tulp extra in het zonnetje door middel van bijzondere acties.

20142801_tulpendag

Arjan Smit (3e van links) ontvangt Alexander Cherevko (4e van links), hoofd van de handelsvertegenwoordiging van de Russische federatie in Nederland. Rechts op foto: Kunstenaar GabyGaby.

Een impressie van de Nationale Tulpendag 2014 is te bekijken op www.mooiwatbloemendoen.nl.