Natuurmonumenten vraagt mening over ‘boerenland’

door | 4 dec 2018 | Hoveniersbranche

Natuurmonumenten start een enquête waarbij ze de mening van burgers vraagt over het landschap in Nederland. Ze gaat de informatie die eruit komt gebruiken in haar werk.

Natuurmonumenten wil weten hoe het landelijk gebied wordt gewaardeerd en wat de burgers vinden van de veranderingen van de afgelopen jaren. Onder ‘landelijk gebied’ verstaat Natuurmonumenten het gebied buiten de steden en dorpen; vaak is dat boerenland. Natuurgebieden, zoals bossen, heide en duinen zijn dus geen onderdeel van de enquête.

Wie moet een rol spelen?

‘Wat maakt voor u het landelijk gebied aantrekkelijker en waardevoller en wie moeten daarin volgens u een rol spelen?’, zijn vragen waar de organisatie nieuwsgierig naar is. De eerste vragen gaan over het landelijk gebied in de woonomgeving.

Een deel van de vragenlijst gaat specifiek over de invloed van landbouw op het landelijk gebied. Veel landbouwbedrijven zijn de afgelopen jaren grootschaliger en intensiever geworden, stelt Natuurmonumenten. Aan de orde komt of de overheid boeren financieel moet belonen als ze in hun bedrijfsvoering de natuur en het landschap versterken of dat boeren zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen, dus zonder financiële vergoeding.

Kosten verwerken in prijs supermarkt

Verder wordt de mening gevraagd of supermarkten boeren en tuinders meer moeten betalen als zij bijdragen aan een aantrekkelijker en natuurvriendelijker landelijk gebied en of supermarkten de meerprijs voor natuurvriendelijke landbouwproducten moeten doorberekenen in de winkelprijs. Ook gaan vragen in de enquête over de grootschalige plaatsing van zonnepanelen in het landelijk gebied.

Anoniem

Het invullen van de enquête duurt ongeveer 10 minuten. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen Environmental Research in samenwerking met Natuurmonumenten.  Via de website van Natuurmonumenten is de enquête in te vullen. De vragenlijst is anoniem in te vullen.

Misschien vind je dit ook interessant
Inzameling Taxussnoeisel weer van start

Inzameling Taxussnoeisel weer van start

Stichting Taxus Taxi start taxusinzameling 2021 op dinsdag 25 mei!  De afgelopen twee weken werd er veel regen voorspelt. Voor veel Nederlanders was dit een domper op de meivakantie, maar niet voor stichting Taxus Taxi. Integendeel! Met temperaturen tussen de 15...

GROEN-Direkt: al 25 jaar een unieke formule

GROEN-Direkt: al 25 jaar een unieke formule

Speciale editie Najaarsbeurs 25-26 augustus GROEN-Direkt staat al 25 jaar internationaal bekend om een continue en compleet assortiment tuinplanten. De grootste groene marktplaats van Europa presenteert traditiegetrouw eind augustus – deze editie is dit op woensdag 25...

Inschrijving Bulbs4Kids geopend

Inschrijving Bulbs4Kids geopend

Vanaf nu kunnen basisscholen zich inschrijven voor een gratis bloembollenpakket van Bulbs4Kids. Bulbs4Kids is een internationale campagne voor basisschoolkinderen om kinderen op een interactieve en spannende manier kennis te laten maken met bloembollen. Er zijn in...