Natuurmonumenten vraagt mening over ‘boerenland’

door | 4 dec 2018 | Hoveniersbranche

Natuurmonumenten start een enquête waarbij ze de mening van burgers vraagt over het landschap in Nederland. Ze gaat de informatie die eruit komt gebruiken in haar werk.

Natuurmonumenten wil weten hoe het landelijk gebied wordt gewaardeerd en wat de burgers vinden van de veranderingen van de afgelopen jaren. Onder ‘landelijk gebied’ verstaat Natuurmonumenten het gebied buiten de steden en dorpen; vaak is dat boerenland. Natuurgebieden, zoals bossen, heide en duinen zijn dus geen onderdeel van de enquête.

Wie moet een rol spelen?

‘Wat maakt voor u het landelijk gebied aantrekkelijker en waardevoller en wie moeten daarin volgens u een rol spelen?’, zijn vragen waar de organisatie nieuwsgierig naar is. De eerste vragen gaan over het landelijk gebied in de woonomgeving.

Een deel van de vragenlijst gaat specifiek over de invloed van landbouw op het landelijk gebied. Veel landbouwbedrijven zijn de afgelopen jaren grootschaliger en intensiever geworden, stelt Natuurmonumenten. Aan de orde komt of de overheid boeren financieel moet belonen als ze in hun bedrijfsvoering de natuur en het landschap versterken of dat boeren zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen, dus zonder financiële vergoeding.

Kosten verwerken in prijs supermarkt

Verder wordt de mening gevraagd of supermarkten boeren en tuinders meer moeten betalen als zij bijdragen aan een aantrekkelijker en natuurvriendelijker landelijk gebied en of supermarkten de meerprijs voor natuurvriendelijke landbouwproducten moeten doorberekenen in de winkelprijs. Ook gaan vragen in de enquête over de grootschalige plaatsing van zonnepanelen in het landelijk gebied.

Anoniem

Het invullen van de enquête duurt ongeveer 10 minuten. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen Environmental Research in samenwerking met Natuurmonumenten.  Via de website van Natuurmonumenten is de enquête in te vullen. De vragenlijst is anoniem in te vullen.

Misschien vind je dit ook interessant

Nieuwkomers aan het werk dankzij Hovenier John Koomen

WOGNUM – In januari van dit jaar hebben vier partijen, waaronder het WerkgeversServicepunt NHN, hun uiterste best gedaan om versneld een traject op te starten voor een groep nieuwkomers met als doel de deelnemers klaar te stomen voor een baan in de groene sector. Het...

Kassa: ‘Twee van de zeven narcissenmixen stellen teleur’

In het tv-programma Kassa zijn de gemengde narcissenbollen in kleinverpakking getest. Bakker en Florex komen goed uit de test, terwijl Action en Baltus er niet zo goed vanaf komen.Lees verder bij de bron > Misschien vind je dit ook interessant

Gouden Plantariumspeld voor Jos Straathof

Jos Straathof heeft tijdens zijn afscheid van het bestuur van Stichting Vakbeurs voor de Boomkwekerij de Gouden Plantariumspeld opgespeld gekregen. De Gouden speld werd uitgereikt door voorzitter Jan Willem Griep. Straathof was méér dan 12 jaar lid van het bestuur van...

De ziekte van Lyme: ben er op tijd bij!

Jaarlijks krijgen bijna dertigduizend Nederlanders de ziekte van Lyme door een tekenbeet. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Voor hoveniers is het dan ook een erkende beroepsziekte. Een jaarlijks onderzoek op de ziekte van Lyme kan een snelle diagnose geven, en...