Wereldkampioen boomvellen: Arian Essenstam

Arian Essenstam uit Apeldoorn heeft tijdens de 32e editie van het WK Bosarbeid een nieuw wereldrecord gevestigd en goud behaald op het onderdeel ‘boomvellen’. Met zijn Husqvarna-kettingzaag 576XP behaalde Essenstam een maximale puntenscore van 660 in een tijd van 2.09. Daarmee verbeterde hij de snelste tijd ooit van Matthias Morgenstern uit Oostenrijk met 9 seconden.

De discipline boomvellen geldt als het koningsnummer op het WK dat van 8 tot en met 11 september in Wilsa, Polen gehouden wordt. Deelnemers hebben de opdracht om met een kettingzaag binnen 3 minuten een boom met een hoogte van 18 meter en een diameter van 35 centimeter te vellen. De boom dient vervolgens zo dicht mogelijk bij het gemarkeerde doelwit dient te vallen. Essenstam raakte dit punt exact. Het zaagwerk is tevens beoordeeld op techniek en veiligheid.

Nieuw wereldrecord tijdens WK Bosarbeid 2016 in Polen

WK Bosarbeid

Het WK Bosarbeid (World Logging Championship) wordt eens per 2 jaar georganiseerd. Essenstam (43 jaar) doet voor de 10e keer mee en vormt onderdeel van het Nederlandse team van de Stichting Nederlandse Bosarbeid (SNB). Tijdens het WK beoordeelt een vakjury de 30 landenteams en 109 individuele deelnemers op veiligheid, snelheid en nauwkeurigheid. Dit gebeurt op de disciplines snoeien, boomvellen, precisiezagen, gecombineerde zaagsnede en ketting wisselen. Deelnemers mogen gebruik maken van 1 zaag, 4 kettingen en 3 verschillende zaagbladen.

Nieuw wereldrecord tijdens WK Bosarbeid 2016 in Polen

Mede mogelijke gemaakt door de sponsoren van de SNB, Husqvarna, Stihl en Aspen.