Nieuwe mbo-opleiding Maatschappelijke zorg en groen: combinatie van zorg, dier en groen

door | 23 jan 2019 | Hoveniersbranche

Tijdens de open dag op zondag 27 januari presenteert Helicon MBO Nijmegen een nieuwe opleiding: Maatschappelijke zorg en groen. De opleiding leidt studenten op tot Persoonlijk Begeleider Zorgboerderij. Hiermee breidt de school haar opleidingsaanbod verder uit. Daarnaast verzorgen alle mbo-opleidingen op het gebied van Dier, Stad en mens en Tuin en landschap tijdens de open dag workshops en presentaties. In de Landschapshal van de school zijn de wedstrijdtuinen, van de kwalificatieronde van de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg, te bezichtigen. De open dag is voor iedereen toegankelijk en duurt van 11 tot 15 uur op Energieweg 19 in Nijmegen. 

De nieuwe niveau 4 opleiding Maatschappelijke zorg en groen leidt studenten op om mensen met een hulpvraag te begeleiden in een groene omgeving. Peter Sonnenberg, directeur van Helicon MBO Nijmegen: “Maatschappelijke zorg en groen is ideaal voor leerlingen die graag de zorg in willen én houden van dieren en natuur. Bij de opleiding worden zorglessen, over het gedrag, de ontwikkeling en begeleiding van verschillende doelgroepen, gecombineerd met lessen over dierverzorging en plantenteelt.” Met de nieuwe opleiding speelt Helicon MBO Nijmegen in op ontwikkelingen in de markt. “Het aantal zorgboerderijen is in de afgelopen jaren flink gegroeid. Het werkveld vraagt om mensen met kennis over de combinatie zorg, dier en teelt”, aldus Sonnenberg. Na Maatschappelijke zorg en groen kunnen studenten als Persoonlijk Begeleider aan de slag bij zorgboerderijen en bijvoorbeeld bij revalidatiecentra, in de psychiatrie en in de verslavingszorg. Doorleren op het hbo kan ook. Op de open dag kunnen bezoekers kennismaken met deze nieuwe vierjarige opleiding.

Bezichtiging wedstrijdtuinen
Voorafgaand aan de open dag vindt op vrijdag 25 januari en zaterdag 26 januari bij Helicon MBO Nijmegen, op initiatief van Branchevereniging VHG, één van de kwalificatierondes van de ‘Nationale Wedstrijd Tuinaanleg’ plaats. Guus en Thijs (studenten van de opleiding Tuin- en landschapsinrichting) nemen het namens Helicon MBO Nijmegen op tegen drie studententeams van andere groene opleidingen. De opdracht? In minder dan 14 uur een complete tuin van 4 bij 4 meter aanleggen. De deelnemende teams laten aan de hand van de praktijkopdracht zien dat ze het hele proces aankunnen van communicatie met de klant tot kennis van de bodem, van sortimentskennis tot plannen, samenwerken en omgaan met onverwachte uitdagingen. Het winnende team gaat naar de landelijke finale tijdens vakbeurs Tuinidee van 21 tot en met 24 februari 2019 in ’s-Hertogenbosch. De tuinen zijn te bezichtigen in de Landschapshal op de open dag.

Workshops en presentaties
Naast Maatschappelijke zorg en groen zijn er op de open dag volop studenten en docenten van de overige opleidingen aanwezig voor interactieve workshops en studiekeuzegesprekken: Stad en mens (met de specialisaties Lifestyle, Water en energie, Stad en wijk en Vrije tijd), Dierverzorging, Dier en gedrag, Dier en ondernemen, Oriëntatie Paard, Dierenartsassistent, Specialist Proefdierverzorging, Plant en groene leefomgeving, Hovenier en Tuin- en landschapsinrichting. Iedereen is van harte welkom aan de Energieweg 19 tussen 11 en 15 uur.

 

Bron: Arena Lokaal

Misschien vind je dit ook interessant
TUINMEUBELS: IN APRIL EN MEI MOET HET GEBEUREN

TUINMEUBELS: IN APRIL EN MEI MOET HET GEBEUREN

Sinds de corona pandemie is de vraag naar tuinmeubels sterk toegenomen. Qua omzet en verkoop van tuinmeubels moet het in de maanden april en mei gebeuren; deze twee maanden samen vertegenwoordigen 40 procent van het jaarlijkse online zoekvolume naar tuinmeubels. Van...

Jaarvergadering Cultuurgroep benoemt nieuw bestuurslid

Jaarvergadering Cultuurgroep benoemt nieuw bestuurslid

Donderdagavond 22 april jl. was de algemene ledenvergadering van de Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen onder Anthos-secretariaat. Voor het eerst in haar geschiedenis was deze digitaal. In het huishoudelijke gedeelte werd Rob Wijnhoven als nieuw bestuurslid...