Acer shirasawanum ‘Munn 001’ (Moonrise)

Acer shirasawanum ‘Munn 001’ (Moonrise) verrast iedereen met zijn spectaculaire kleuren. In het voorjaar kleurt het nieuwe blad felrood wat prachtig contrasteert met zijn frisse, chartreuse blad. In de zomer is Moonrise geheel bedekt met bijna lichtgevend chartreuse blad. De boom is ziekte-ongevoelig en kent geen bladverbranding. Moonrise is winterhard tot -22 °C en dient gesnoeid te worden in het voorjaar of de zomer. Plaats hem in de zon of halfschaduw in een vochtige, goed gedraineerde grond. Moonrise is goed te gebruiken als solitair op terras of balkon, vakbeplanting, border of in een gemixte container. De winner van deze kwekersrechtelijk beschermde plant is Carl Munn uit Brooks, USA. Van Son & Koot BV uit Kaatsheuvel is de inzender en brengt de plant ook in de handel. Het management loopt via Plantipp BV uit IJsselstein.

 Acer shirasawanum 'Munn 001' (Moonrise)  Acer shirasawanum 'Munn 001' (Moonrise)  Acer shirasawanum 'Munn 001' (Moonrise)

Berberis thunbergii ‘Orange Sunrise’

Berberis thunbergii ‘Orange Sunrise’ heeft een strak opgaande groei met intens roze jonge groeischeuten die, als ze ouder worden, verkleuren naar donkerrood met een intens gele rand. De hoogte is maximaal 1,5 meter en de breedte 40 cm. De plant is gewonnen door Gospodarstwo Skólkarskie Lucjan i Grzegors Kurowscy uit Konskowola, Polen die de plant ook in de handel brengt. Breederplants vof uit Reeuwijk en G. Hoogenraad uit Ederveen zijn de inzenders. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Berberis thunbergii 'Orange Sunrise'

Calluna vulgaris ‘Lisann’ (Gardengirls®)

Calluna vulgaris ‘Lisann’ is een vroege variëteit in het Gardengirls® assortiment. ‘Lisann’ heeft een opvallend kleureffect door haar paarse knopjes en het zilverachtige loof. De groeiwijze is rechtopgaand. Inzender is Heidezuechtung Kramer uit Edewecht, Duitsland die de plant ook in de handel brengt. De winner is Johannes van Leuven uit Geldern-Luellingen, Duitsland. ‘Lisann’ is kwekersrechtelijk beschermd.

Calluna vulgaris 'Lisann' (Gardengirls®)

Daboecia cantabrica ‘Angelina’ en Daboecia cantabrica ‘Rosella’

Daboecia cantabrica ‘Angelina’ heeft heldere rode bloemen en is in vergelijking met ‘Amelie’ minder gevoelig in de vermeerdering en de opkweek. ‘Rosella’ brengt met haar grote, zuivere roze bloemen een nieuwe kleur in het bereik van de Ierse heide. Daboecia cantabrica is bijzonder geschikt voor het opfleuren van kuipen en potten op half beschaduwde plekken. De plant houdt van een zure grond (lager dan pH 5) en is redelijk winterhard (tot -10°C). Heidezuechtung Kramer uit Edewecht, Duitsland is de inzender van deze twee kwekersrechtelijk beschermde cultivars en brengt ze ook in de handel. De winner is Kurt Kramer uit Edewecht, Duitsland.

Daboecia cantabrica 'Angelina' Daboecia cantabrica 'Rosella'

Hibiscus syriacus ‘Rwoods5’ (Magenta Chiffon)

De Chiffon-serie kenmerkt zich door een rijke bloei en talrijke, kleurige, gevulde bloemen die wel 10 cm groot kunnen worden. Bijzonder zijn de dubbele bloemen die de serie uniek maken. De Chiffon-serie is zeer onderhoudsvriendelijk. De planten worden tot 200 cm hoog en 150 cm breed. Deze Hibiscus bloeit pas eind zomer en geeft de tuin kleur in de late zomer en begin herfst. Hibiscus syriacus ‘Rwoods5’ (Magenta Chiffon) heeft paars-rode (magenta), dubbele bloemen. Magenta Chiffon is winterhard tot -25° C. Snoei de heester in het voorjaar. Plaats de plant in de volle zon in een rijke en vochtige grond. Ideaal te gebruiken als solitair op terras of patio, in een border, als combinatieplant of als massabeplanting. Magenta Chiffon is kwekersrechtelijk beschermd en gewonnen door Roderick Woods uit Runcton Holme, Norfolk, UK. Inzender is Boomkwekerij Ronald Roos uit Boskoop die de plant ook in de handel brengt. Het management loopt via Plantipp BV uit IJsselstein.

Hibiscus Magenta Chiffon

Mandevilla ‘BBYEL’ (Bloom Bells® Yellow)

Mandevilla ‘BBYEL’ (Bloom Bells® Yellow) is een nieuwe gele variant in de Mandevilla Bloom Bells® serie. Mandevilla Bloom Bells® Yellow is vroegbloeiend en met zijn grote, donkergele bloemen die lang aan de plant blijven, een opvallende en unieke aanvulling op deze serie die tot nu toe alleen in rode en roze varianten beschikbaar was. De Mandevilla Bloom Bells® zijn goed vertakkende en vroegbloeiende planten met grote bloemen en heldere kleuren. Geschikt voor pot 10 cm vertakt, tot en met 17 cm met een piramide/rekje. Daarnaast kan de plant ook prima in schalen en hangpotten. De plant is gewonnen door De Zonnebloem Breeding bv en wordt ingezonden en in de handel gebracht door De Zonnebloem Jonge Planten BV uit De Kwakel. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.

Mandevilla 'BBYEL' (Bloom Bells® Yellow)

Miscanthus sinensis ‘EMPHIS01’ (Red Cloud)

Miscanthus sinensis ‘EMPHIS01’ (Red Cloud) is een siergras met de nadruk op sierlijk. Red Cloud is geselecteerd vanwege zijn prachtige rode bloempluimen. Deze Miscanthus bloeit rijk, wat extra opvalt door zijn compacte habitus van maximaal 1 meter hoog. Red Cloud is gemakkelijk in onderhoud. Winterhard tot -23°C. Dit siergras staat graag in de zon of halfschaduw. De plant is niet kieskeurig qua grondsoort. Ideaal te gebruiken als haag van grassen, solitair op terras of patio, massabeplanting of als border. Red Cloud is kwekersrechtelijk beschermd en gewonnen door Empho BV uit Beritsum die de plant samen met Hoogendoorn Holland BV uit Wijk en Aalburg heeft ingezonden. J.G. Cammeraat vof uit Boskoop brengt Red Cloud in de handel. Het management loopt via Plantipp BV uit IJsselstein.

Miscanthus sinensis 'EMPHIS01' (Red Cloud) Miscanthus sinensis 'EMPHIS01' (Red Cloud)

Pennisetum alopecuroides ‘JS Jommenik’

Pennisetum alopecuroides ‘JS Jommenik’ is een nieuwe geelbladige Pennisetum. Gelijk bij aanvang van het groeiseizoen is de plant een bijzondere verschijning in de border vanwege zijn gele bladeren. Deze nieuwe cultivar is een sterke groeier die zo’n 30 cm hoog wordt en is tevens uniek door zijn mooie bloeiaren. ‘JS Jommenik’ is ontstaan door kruising van verschillende Pennisetum en gewonnen door Jan Spruyt uit Buggenhout, België. De plant is ingezonden door Hogendoorn Holland uit Wijk en Aalburg, die de plant samen met Empho BV uit Berltsum in de handel brengt.

Pennisetum alopecuroides 'JS Jommenik'

Sedum x Orostachys ‘Blue Elf’ (Sunsparkler)

Sedum x Orostachys ‘Blue Elf’ (Sunsparkler) is ‘s-werelds eerste Sedum x Orostachys-hybride. Het is een veredelingsdoorbraak doordat er 2 geslachten met elkaar zijn gekruist. Deze nieuwe ‘Blue Elf’ (SunSparkler) is kwekersrechtelijk beschermd en veredeld door Chris Hansen van Garden Solutions uit Zeeland, USA. ‘Blue Elf’ heeft de positieve eigenschappen van beide ouders. De staalblauwe rozetten en talrijke zijtakken van het geslacht Orostachys, de strakke clusters van donkerroze bloemen van het geslacht Sedum. Als bonus heeft ‘Blue Elf’ ook licht geurende bloemen. Door de compacte habitus is hij ideaal voor in rotstuinen, als bodembedekker of als solitair voor op balkon of patio. Hoogte is 8 cm en breedte 30 cm. Hij staat het liefst op een zanderige, goed gedraineerde grond in de volle zon. Hij is bestand tegen hitte en tegen koude temperaturen tot -25°C. Ook bijen en vlinders zijn verzot op ‘Blue Elf’. Gebr. Th. & W. Alkemade B.V. uit Lisse heeft de plant ingezonden en brengt hem ook in de handel. Het management loopt via Plantipp BV uit IJsselstein.

Sedum SunSparkler-« Blue Elf

Vaccinium corymbosum ‘TH682’ (Blue Suede)

Vaccinium corymbosum ‘TH682’ (Blue Suede) is zelf bestuivend, dus één plant is genoeg voor vele bessen. De plant is compact, dus ideaal voor in een pot op het terras of balkon. In de lente bloeit Blue Suede met talrijke witte bloemetjes. In de vroege zomer verschijnen de grote, blauwe bessen die lekker sappig en zoet zijn en extreem rijk aan vitaminen en antioxidanten. In het najaar verkleurt het groene blad naar donkerrood. Blue Suede zit vol met smaak. In de zomer kun je volop bessen plukken. Blue Suede is kwekersrechtelijk beschermd en gewonnen door University of Georgia uit Athens, USA. Van Son & Koot B.V. uit Kaatsheuvel heeft de plant ingezonden en brengt hem ook in de handel. Het management loopt via Plantipp BV uit IJsselstein.

Vaccinium corymbosum 'TH682' (Blue Suede)