Een groene tuin vraagt niet per se meer onderhoud en is ook niet duurder dan een tegeltuin. Veel tuinbezitters zijn zich daarvan niet bewust en kiezen voor een bekend standaardplaatje. Ze willen best groener, maar het ontbreekt ze vaak aan kennis. Met informatie en inspiratie uit de vernieuwde handleiding De Levende Tuin kunt u als groenprofessional groene alternatieven voorstellen die passen bij de wensen en levensstijl van de tuineigenaar. 

Wat

De Levende Tuin biedt mensen een prettige en gezonde leefomgeving. Met daarbij passend en gewenst onderhoud. Het begint bij een gezonde bodem en gezonde planten. En uiteraard een goed doordacht ontwerp, waarbij de juiste plant op de juiste plek staat. 

Hoe?
Door een aantrekkelijke groene buitenruimte te creëren met aandacht voor bodem, water, temperatuur, biodiversiteit en duurzame materialen. Door bijvoorbeeld te kiezen voor natuurlijke bemesting waardoor het bodemleven wordt gestimuleerd. En voor sterke vaste planten die duurzaam zijn gekweekt, snel dichtgroeien en goed bestand zijn tegen wisselende weersomstandigheden. Denk ook aan het aanbieden van onderhoudscontracten voor de langere termijn. Dit is een win-winsituatie voor zowel de opdrachtgever als de groenprofessional.

Gebruik maken van slimme systemen kan De Levende Tuin ook onderhoudsvriendelijk maken.

Er komen steeds meer slimme systemen (domotica) op de markt met sensoren die reageren op de omgeving en die bijvoorbeeld de lichtintensiteit, temperatuur en bodemvochtigheid meten. Zo wordt bijvoorbeeld alleen water gegeven wanneer dat nodig is. Op elk moment kunnen gegevens worden bekeken via de app. Door te kiezen voor elektrische apparatuur wordt tevens stank- en geluidoverlast voorkomen.

Voorbeelden
Kijk in het vernieuwde handboek De Levende Tuin. Recent onderzoek is vertaald naar 210 pagina’s praktische informatie en inspirerende voorbeelden. Voor particulieren en woningbouw. Voor groen bij bedrijven, scholen en zorginstellingen. En in de openbare ruimte. Met handige tips. 

Direct bestellen; voor VHG-leden is de introductieprijs van toepassing (zie ledengedeelte VHG-website).