In de zomer van 2016 is voor het eerst het tekenencefalitis(TBE)-virus aangetoond in teken in Nederland. Kort daarna werden ook de eerste patiënten gevonden die TBE hebben opgelopen door een tekenbeet in Nederland. Het RIVM doet onderzoek naar blootstelling aan dit virus. 

Mensen die regelmatig in gebieden komen met veel teken en regelmatig worden gebeten door teken, kunnen het TBE-virus oplopen. Slechts een zeer klein percentage mensen wordt ernstig ziek van het TBE-virus na een tekenbeet, maar als je ziek wordt, kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn.

Vanaf maart 2017 doet het RIVM onderzoek naar blootstelling aan het TBE-virus onder mensen die beroepsmatig een hoog risico lopen op tekenbeten in de regio Utrechtse Heuvelrug en Sallandse Heuvelrug. Het onderzoek bestaat uit een eenmalige online vragenlijst en een bloedafname, zodat op het RIVM het bloed onderzocht kan worden op antistoffen tegen TBE-virus.

Informatiebrief TBE

In de informatiebrief kunt u meer lezen over het onderzoek ‘TBE door tekenbeten’.

Heeft u medewerkers die fysiek in het groen werken in de regio Utrechtse Heuvelrug en Sallandse Heuvelrug en daarbij regelmatig tekenbeten oplopen? Of loopt u zelf regelmatig tekenbeten op bij uw werk in het groen in deze regio? Neem dan contact op met de onderzoekers.

Bron: VHG