Het moet er even uit. Want dat lucht op. Ik heb het namelijk zo vaak gelezen en gehoord. “De tuin is steeds meer een verlengstuk van je woning”. Schrijven ze dan. Soms wordt “woning”, “woonkamer of huis”. Ze menen het dan stellig, alsof het een feit is. 

Ik ben zelf niet zo’n stellige ontwerper. Ik ben meer een dienstverlener, ik luister naar je probleem en ga daar iets op bedenken. Dus als je je woonkamer wilt verlengen vind ik dat ook goed en zal ik daar zo verantwoord mogelijk aan meewerken om het ieder geval goed te doen.
Maar na naar schatting 3000 gesprekken met klanten die ik de afgelopen 25 jaar heb gehad, heeft me daar nog nooit iemand naar gevraagd. En ook als ik tussen de regels door luisterde heb ik nooit de indruk gehad dat iemand dat van mij verlangde. Veel mensen hebben alles over voor een huis met een tuin. Liefst ook nog een grote tuin. “Wauw wat een grote tuin”, hoor je dan. “Wat zitten jullie mooi vrij hier”, hoor je ook wel eens.

De tuin is een vrije ruimte, een verlengstuk van je omgeving, een verlengstuk van de natuur, een verlengstuk van je vakantie, een verlengstuk van het aardse paradijs. Je had alles kunnen bedenken om te verlengen, maar niet je woonkamer. Je wilt er juist uit, de vrijheid in, de frisse lucht, de wildernis in, de elementen voelen. Nou ja, ik moet niet overdrijven, maar zoiets bedoel ik.
Gisteren zei ik nog tegen een klant uit Wijhe: “In de tuin moet je dingen kunnen doen die je in huis niet kunt doen”. Wat dat betreft heeft de tuin meer overeenkomst met je W.C. Maar vergeet dat maar meteen weer, want daar kan je verder niks mee. Hoewel het wel aangeeft dat elke deel van je huis een eigen functie heeft.

Een tuininrichting bouw ik dan ook het liefst op vanuit functies. Wat ga je doen in de tuin, dat is de vraag. Bekijk goed de praktische kant. Je stapt uit je auto als je thuis komt en wat zie je dan van je tuin? Of je loopt naar de containers of de brievenbus, kun je dan ook nog iets prettigs beleven van je tuin? En vanuit je huis kun je dan de kinderen zien spelen of die mooie bloemenzee zien? Overwaardeer niet het terrasgedeelte, want dat is niet eens zo’n heel groot deel van je tuinbeleving.
Laat je tuin de hele dag door een verlengstuk van je leven zijn.

Wilco Boksebeld - Bladgoud-tuinen

©2016 Wilco Boksebeld

www.bladgoud-tuinen.nl